Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lege adoptată de Parlament: Marile lanțuri de magazine și instituțiile publice vor fi obligate să asigure minimum două locuri de parcare pentru gravide

parcare mame

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede că firmele private și instituțiile publice vor fi obligate să asigure cel puțin două locuri de parcare rezervate gravidelor și persoanelor cu copii mici.

„În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani”, conform proiectului adoptat.

Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile de mai sus nu se aplică.

Firmele private și instituțiile publice vor avea la dispoziție 6 luni de la data intrării în vigoare a legii pentru a asigura locurile de parcare menționate.

Amendă usturătoare

Fapta persoanei care folosește, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei, mai prevede proiectul adoptat.

Fapta nu constituie contravenţie dacă este săvârşită de către angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, ai unităţilor medicale publice ori private, precum şi de către angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, aflaţi în exercitarea atribuţiilor ori obligaţiilor de serviciu, conform legii.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancțiunilor se fac de către:

a) personalul de control cu atribuții în acest sens din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, pentru faptele contravenționale prevăzute la alin.(1) lit. a);

b) ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, care au calitatea de polițist rutier, precum și polițiștii locali, pentru faptele contravenționale prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).

Legea merge spre promulgare la șeful statului și va intra în vigoare după publicarea ei în Monitorul Oficial.

Parlamentul a mai decis miercuri că gravidele și părinții care au copii sub 5 ani vor avea prioritate la casierii, ghișee și case de marcat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.