DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Lege de ultimă oră: medicii care nu raportează la DSP infectații cu boli transmisibile riscă amendă de 5.000 de lei

Philips
medic doctor

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o HG cu prevederi referitoare la colectarea şi raportarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de Boli Transmisibile. Neraportarea acestora de către unităţile sanitare şi cele de asistenţă socială se sancţionează, amenda maximă fiind 5.000 de lei.

”La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în data de 18.05.2022, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea conţinutului şi a metodologiei de colectare şi raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de Boli Transmisibile. Documentul actualizează circuitul de raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile, conform directivelor europene având ca scop optimizarea şi armonizarea raportării şi o mai bună gestionare a alertelor”, a transmis, miercuri, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Citește și: Video Premierul Nicolae Ciucă i-a informat pe oamenii de afaceri că ANAF va deveni feroce după digitalizare .

Citește și: Nicolae Ciucă a cedat: întrebările despre inflație l-au făcut să fugă de presă

Potrivit documentului, în acest sens, furnizorii de servicii medicale din sistemul public şi privat, cât şi cei din reţeaua sanitară aparţinând altor ministere, inclusiv cei din unităţile de asistenţă socială, au obligaţia de a raporta bolile transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile (RUBT), iar validarea datelor va fi realizată de către medicul epidemiolog din direcţia de sănătate publică.

Ministerul precizează că în Fişa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse şi Infecţiile asociate îngrijirilor medicale, infecţia HIV / SIDA, tuberculoză, infecţia cu SARS – Cov-2. În cazul necompletării de către furnizorii de servicii medicale a fişei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă, cât şi nedeclararea cazurilor depistate de boli transmisibile sunt introduse sancţiuni contravenţionale, de la avertisment scris până la amendă de 5000 lei. ”Cunoaşterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România are importanţă naţională, pentru stabilirea priorităţilor şi alocarea resurselor, dar şi importanţă internaţională pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli”, a mai transmis ministerul.

 

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.