Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lege propusă de PSD și UDMR: Câinii de pe lângă casele oamenilor riscă să dispară, sterilizarea să nu mai fie obligatorie

Cristi Șelaru
caine caini catei

Un număr de 17 parlamentari de la UDMR, PSD şi neafiliaţi au depus la Senat o propunere legislativă care prevede ca sterlizarea câinilor aparţinând raselor comune şi metişilor acestora şi care au stăpân să nu mai fie obligatorie. Dacă sterilizarea câinilor care păzesc turmele, fără să fie câini ciobănești de rasă, și a câinilor ținuți de oameni pentru paza locuințelor rămâne obligatorie, aceștia ar putea să dispară, argumentează inițiatorii.

Propunere legislativă modifică art.13, indice 2 din ordonanţa de urgenţă a Guvernului 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

„Este obligatorie sterilizarea câinilor fără stăpân aparţinând rasei comune, metişii acestora, excepţie făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, prevede proiectul de lege, potrivit news.ro.

„Nu se justifică să dispară pentru simplul motiv că sunt de rasă comună sau metişi”

Iniţiatorii motivează că în OUG 155/2001 nu este făcută o diferenţiere între obligativitatea sterilizării câinilor fără stăpân şi cei care au adoptat aceşti câini.

„Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 115/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân prevede obligativitatea sterilizării câinilor aparţinând rasei comune, precum şi a metişilor acestora fără însă a fi făcută diferenţa între câinii cu şi fără stăpân. Astfel, proprietarii câinilor care aparţin rasei comune au deopotrivă obligaţia sterilizării acestora în pofida faptului că animalele respective nu sunt abandonate, ci se bucură de supraveghere permanentă şi îngrijire din partea deţinătorilor. Mai mult decât atât, aceste patrupede sunt identificate «prin microcipare sau prin alt mijloc de indentificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor», proprietarul lor putând fi determinat oricând, astfel neexistând niciun motiv pentru care s-ar putea susţine obligaţia sterilizării lor. Pe termen lung operaţiunea sterilizării va conduce la dispariţia acesto animale, deşi de cele mai multe ori fac parte din viaţa întregii comunităţi, astfel încât nu se justifică ca acestea să dispară pentru simplul motiv că sunt de rasă comună sau metişii acestora”, arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Câinii de turmă, în pericol

Parlamentarii UDMR şi PSD mai argumentează că„ mulţi câini de rasă comună s-au păstrat datorită ciobanilor, nevoia de protecţie a turmelor înfăptuindu-se cel mai bine de câinii de turnă, crescuţi de-a lungul generaţiilor în natură în special pentru a lupta cu animalele sălbatice în vederea protejării diferitelor turme”.

„Acestea sunt de neînlocuit pentru stăpânii lor, câinii de rasă neputând îndeplini acelaşi rol, respectiv de a păzi oile şi alte animale precum şi de a muta, controla şi gestiona acestea”, mai indică sursa citată.

„Motivele şi nevoie specifice pe care trebuie să le îndeplinească câinii diferă foarte mult şi pot fi îndeplinite şi de cei aparţinând rasei comune. În aceste condiţii nu se justifică obligaţia sterilizării câinilor cu stăpân, ţinând cont de faptul că se află sub supravegherea proprietarilor şi astfel nu constituie un pericol sub nicio formă. Pentru motivele evidenţiate mai sus propunem ca sterlizarea câinilor aparţinând raselor comune şi metişilor acestora să nu mai constituie o obligaţie, aşa cum o asemenea obligaţie nu există în cazul câinilor de rasă”, conform expunerii de motive a propunerii legislative.

Proiectul este depus la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.