Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea care limiteaza finantarea partidelor si interzice 'cadourile' electorale a ajuns in Parlament

finantare partide radioresita.ro

O noua lege privind finantarea partidelor si a modului de promovare in campaniile electorale a fost depusa saptamana aceasta la Parlament.

Legea a fost elaborata de deputatul PSD Cosmin Necula cu sprijinul europarlamentarului Victor Negrescu. Legea vizeaza limitarea finantarii partidelor astfel:

- „donaţiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 1 salariu mediu brut pe ţară” și că

- cele primite de la o persoană juridică într-un an „pot fi de până la 10% din cuantumul impozitului pe profit, pe care l-a plătit persoana juridică în anul fiscal anterior”.

În prezent, un cetățean poate să susțină cu până la 100 de salarii minime un partid politic, iar o firmă cu până la 200 de salarii. Initiatorii legii sustin ca aceste masuri vor impiedica finantari ilegale si crearea de legaturi ilegale intre oameni de afaceri si partide politice.

Citeste si: Europarlamentar PSD, primele propuneri concrete pentru finantarea partidelor

In plus legea prevede ca in campaniile electorale sa se foloseasca exclusiv materiale informative si interzice astfel folosirea de "cadouri" electorale cum ar fi bine cunoscutele sacose cu diferite produse alimentare sau nealimentare, geci, caciuli, fulare, pixuri, brichete si altele.

„Vedem adesea, aproape în fiecare campanie electorală, sumele enorme care se investesc în materialele candidaților și ale partidelor. Și automat apar semne de întrebare privind proveniența banilor și interesele ulterioare ale celor care fac aceste sponsorizări. Or, prin legea pe care o propunem, punem capăt tuturor acestor situații! În fond, într-o campanie electorală nu trebuie să primeze materialele promoționale, ci informațiile cu privire la candidat sau partid, pentru ca oamenii să aleagă în cunoștință de cauză. Este un demers pe care pot să vă spun că îl susţin deja cei peste 7000 de membri ai PES activists România”, explica europarlamentarul Victor Negrescu, preşedinte-coordonator naţional PES activists România.

În expunerea de motive depusă de deputatul PSD Cosmin Necula se arată că „prin schimbarea pe care trebuie să o facem vom anula paradigma conform căreia politicianul care caștigă alegerile trebuie să fie cel care aruncă cele mai multe materiale electorale sau cel care are cele mai multe afișe atârnate pe ziduri. Trebuie să învățăm că esența campaniilor electorale nu stă în cantitatea de materiale promoționale ci în calitatea actului politic efectuat timp de 4 ani și in corectitudinea mesajelor pe care le dăm cetățeanului”.

Propunerea legislativă a fost depusă în Parlamentul României sub numele Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 334 din 17 iulie 2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

sursa foto: radioresita.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.