Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea care modifică statutul cadrelor militare și clarifică situații juridice punctuale, promulgată

militari armata nato

Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea care prevede modificări la statutul cadrelor militare și clarificări punctuale ale situațiilor juridice, precum și reașezarea piramidei de grade și funcții. Legea prevede, printre altele, delegarea unor atribuții către alte instituții din subordinea MaPN.

Legea promulgată, marți, de președintele Iohannis are ca obiect de reglementare „modificarea și completarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, având ca scop clarificarea unor situații juridice punctuale care se impun a fi corelate odată cu apariția unor acte normative noi în domeniul salarizării și a pensiilor militare de stat, iar, pe de altă parte, își propune reașezarea piramidei de grade și funcții și posibilitatea de evoluție în cariera militară a diferitelor categorii de personal”.

„Cadrele militare în activitate numite în prima funcţie, mutate în interesul serviciului, schimbate din funcţie, detaşate şi/sau împuternicite într-o altă garnizoană decât cea în care îşi au domiciliul şi care nu deţin locuinţă proprietate personală în acea garnizoană, nici ei şi nici soţiile sau soţii acestora, în situaţia în care nu li se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător, au dreptul la o compensaţie de chirie în cuantum de până la 50% din solda lunară.”, precizează un articol din legea promulgată.

În legea în vigoare, cadrele militare schimbate din funcție nu beneficiau de dreptul la compensația chiriei cu până la 50% din solda lunară.

Citește și: Vladimir Putin AMENINȚĂ: Rusia are rachete hipersonice care pot distruge orice sistem antibalistic al SUA

Potrivit expunerii demotive, prin această lege, are ca scopt „stabilirea nivelului structurilor la care se constituie consiliile de onoare, modul de constituire, procedurile de lucru ale acestora, precum și alte aspecte procedurale pentru aplicarea pentru aplicarea prevederilor secțiunii referitoare la procedura disciplinară, precum și reglementarea modului de proveniență a subofițerilor în activitate din celelalte instituții care aparțin Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, altele decât Ministerul Apărării Naționale”.

Astfel, legea în vigoare prevede că la „nivelul structurilor la care se constituie consiliile de onoare, modul de constituire, procedurile de lucru ale acestora, precum şi alte aspecte procedurale pentru aplicarea prevederilor prezentei secţiuni referitoare la procedura disciplinară se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naţionale, ministrului Afacerilor Interne, directorului Serviciului Român de Informaţii, directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, directorului Serviciului de Informaţii Externe, respectiv, al directorului Serviciului de Protecţie şi Pază, după caz”.

În forma actului normativ, înaintea promulgării de Iohannis, nu erau specificate instituțiile abilitate, folosindu-se termenul de „conducător al instituției militare”.

La articolul 53 este introdus un nou alineat care prevede că „pentru merite deosebite în atingerea unor obiective deosebite în activitate, cadrul militar din Ministerul Afacerilor Interne, poate fi avansat în gradul militar imediat următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne”.

Totodată un nou alineat introdus la articolul 55, arată că „pentru a fi propuşi la înaintarea în grad, la termen, ofiţerii în activitate din Ministerul Afacerilor Interne, trebuie să fie încadraţi/împuterniciţi cu cel puţin un an înainte de data la care se fac înaintările în grad în funcţii prevăzute în statele de organizare cu grad superior celui pe care îl au”.

„Metodologia întocmirii aprecierilor de serviciu, în timp de pace, precum şi sistemul de apreciere în timp de război se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naţionale, ministrului afacerilor interne, directorului Serviciului Român de Informaţii, directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, directorului Serviciului de Informaţii Externe, respectiv, directorului Serviciului de Protecţie şi Pază, după caz. Aprecierea se exprimă prin unul din următoarele calificative: «excepţional», «foarte bun», «bun», «corespunzător», «mediocru» sau «necorespunzător».”, conform legii promulgate de președintele Iohannis.

Legea, în forma anterioară promulgării actului normativ de șeful statului, specifica faptul că aprecierile de serviciu puteau fi făcute, în perioade de pace, doar de către Ministerul Apărării Naționale.

„Cadrele militare în activitate pot îndeplini, temporar, prin împuternicire, atribuţiile unei alte funcţii vacante sau al cărei titular lipseşte o perioadă mai mare de o lună, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale, pentru o perioadă de până la 6 luni, interval care poate fi prelungit cu aprobarea conducătorul insituţiei, în aceleaşi condiţii”, potrivit unui alt articol al legii promulgate.

În varianta în vigoare, ordinul de împuternicire era emis de Ministerul Apărării Naționale.

Citește și: Va fi SHOW de zile mari! Gabriela Firea anunță spectacol cu VEDETE, în această seară, la Târgul de Crăciun

De asemenea, „cadrele militare în activitate din Ministerul Apărării Naţionale pot îndeplini, temporar, prin împuternicire, atribuţiile unei alte funcţii al cărei titular lipseşte o perioadă mai mare de o lună, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale, până la încetarea situaţiei care a condus la vacantarea temporară a funcţiei”, potrivit sursei citate.

Legea mai prevede că în MAI poate fi prelungită perioada de împuternicire în funcție, în cazul în care inițiativa este aprobată potrivit competențelor de gestiune a resurselor umane.

Proiectul de lege a fost inițiat a fost depus de Dorel Căprar și Liviu Tit Brăiloiu.

Inițiativa legislativă a fost adoptată, decizional, de către Senat, pe 26 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.