Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea care va ajuta bugetele primăriilor să crească a fost votată în Senat

Senatul Romaniei
Senatul Romaniei

Organizațiile de Management al Destinației, un instrument extrem de important, care vor gestiona destinațiile turistice și vor impulsiona dezvoltarea turismului, au început deja să devină funcționale. Vor fi mai multe astfel de OMD-uri, iar Ministerul Antreprenoriatului și Turismului se ocupă deja de instruirea primilor profesioniști din domeniu. Funcționarea lor, aprobată de Comisia Europeană, se va realiza prin PNRR.

Senatul României a adoptat azi, în ședință de plen, Legea 403/2022 prin care a fost aprobată OUG 86/2022. Legea creează cadrul legal pentru sprijinirea turismului, prin promovare și dezvoltare, după cum a anunțat senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, într-o postare făcută pe Facebook.

”Turismul poate aduce sume considerabile la bugetul național. Condiția este ca activitatea de turism să se facă îmbinând experiența ultimilor ani cu expertiza acumulată de alte țări, unde turismul are o contribuție semnificativă în PIB. Estimările arată că turismul ar putea reprezenta 10 procente din PIB în România.

Pentru asta trebuie să existe un cadru legislativ coerent și sustenabil, care să pună laolaltă eforturile comune ale autorităților publice, locale și centrale, dar și principalii jucători privați din domeniu.

Legea 403/2022 privind aprobarea OUG 86/2022, votată azi în Senat, tocmai asta face. Creează cadrul legal pentru sprijinirea turismului, prin promovare și dezvoltare, prin înființarea Organizațiilor de Management al Destinației, care sunt locale, regionale și naționale. Este o lege care pune bazele unei reforme importante pentru o nouă viziune de dezvoltare a turismului din România.

Normele sunt deja funcționale prin ordin de ministru, iar primele OMD-uri au început să se înființeze. În același timp, a început instruirea personalului pentru înființarea centrelor”, a scris senatorul liberal pe Facebook.

Practic, noua lege vine în primul rând în ajutorul primăriilor, care vor avea șansa dezvoltării localităților din punct de vedere turistic, cu bani europeni. Primul pas pe care trebuie să îl facă primăriile este să identifice și să își evalueze potențialul turistic, inclusiv a turismului cultural, la rândul lui inclus în PNRR.

”Salut punerea bazei turismului cultural în România. Am vorbit de mai multe ori, în comisiile unde activez, interpelări și declarații politice sau cu miniștrii Culturii de importanța includerii obiectivelor culturale în componenta turistică. Un prim pas s-a făcut prin constituirea, în cadrul PNRR, a celor 10 trasee cultural-turistice iar astăzi această lege ajută astfel de proiecte. Dacă primarii din România vor trata cu atenție această componentă, valorificarea turismului local poate fi o sursă foarte importantă și nesperată la bugetul local”, mai spune senatorul Vlad Mircea Pufu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.