Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea cash-back, inca o prostie legiferata de Parlament

enational.ro
ATM

Desi este agreata de majoritatea jucatorilor implicati in piata, legea cash-back (care transforma magazinele in bancomate) ar putea crea reale probleme micilor magazine.

Potrivit legii cash-back, comerciantii care au afaceri de peste 10.000 euro anual sunt obligati nu numai sa permita plata cu cardul, ci si sa dea sume de bani in valoare de maximum 200 de lei clientilor care solicita acest lucru, un refuz fiind taxat de lege cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 50.000 de lei. Altfel spus, micile magazine sunt obligate sa joace rolul de bancomat, si asta mai ales in zonele rurale unde reteaua de ATM-uri este extrem de rarefiata.

Problema este ca numerarul avut la dispozitie de astfel de magazine s-ar putea sa nu faca fata cererii. In aceste cazuri, legea prevede sa i se ofere clientului suma disponibila pentru astfel de operatiuni, in asa fel  incat ”comerciantului sa ii ramana la dispozitie numerar si pentru alte ope­ratiuni, cum ar fi restul la plata”.

Ce se intampla insa daca solicitantul este mai recalcitrant sau mai putin intelegator din fire, date fiind amenzile imense care ii pasc pe comercianti in caz de refuz? Il invita patronul/vanzatorul pe client dupa tejghea, sa numere personal banii din casa? Baga patronul mana in buzunarul propriu, ca sa scape de nebun si de amenda? Asa cum se intampla de obicei in legislatia romaneasca, nimeni nu stie cum s-ar putea rezolva astfel de cazuri, desi ele ar putea fi dese, data fiind valoarea vanzarilor zilnice efectuate in micile magazine. Din care multe, sa nu uitam, vand pe datorie – practica des intalnita nu numai in mediul rural, ci si in marile orase, la magazinele de cartier mai ales.

Initiatorul legii, Zsolt Molnar, sustine ca prevederile vin  in favoarea pensionarilor si angajatilor din mediul rural, care isi vor putea folosi cardul fara a se deplasa la oras. Desi Molnar nu spune, legea avantajeaza in mod evident institutiile bancare emitente de carduri si posesoare de ATM-uri, care incaseaza comisioanele percepute pentru operatiuni.

Mai mult, obligand magazineIe sa functioneze pe post de bancomat, bancile fac serioase economii din moment ce instalarea unui singur ATM costa 15.000 de euro. I ar pentru ca suntem romani si nimic nu poate schimba acest lucru, legea, care a ajuns la presedinte, dar nu este inca promulgata, prevede intrarea ei in vigoare pe 20 mai 2016 – data deja ”consumata” vinerea trecuta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.