Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Legea Pensiei moștenite' va fi dezbătută de viitorul Parlament (senator PSD)

evz.ro
pensie pensii pensia

Senatorul Ioan Deneș, fost ministru PSD, a declarat că va promova în viitoarea legislatură parlamentară un proiect de Lege a 'Pensiei moștenite', astfel încât moștenitorii unei persoane decedate care nu a apucat să-și încaseze pensia să beneficieze o perioadă de drepturile cuvenite, după contribuție, răposatului.

Citește și: România a intrat în mini-LOCKDOWN, la miezul nopții: 9 reguli oficiale care se aplică, la nivel național, pentru următoarele 30 de zile

„Legea pornește de la principiul că pensia rezultată în urma contributivității (așadar a banilor virați de angajator la bugetul asigurărilor sociale , din „banii tăi” în calitate de angajat, din salariul tău și pentru a avea o pensie la încetarea perioadei active) are oarecum valoare de proprietate. E a ta!... Inițiativa e ecoul nenumăratelor exemple oferite de situațiile de viață cu care s-au confruntat de-a lungul timpului atâția români și e menită să facă dreptate în cazul acelora care au cotizat zeci de ani la sistemul public de pensii și, fie nu au apucat să încaseze nici măcar o pensie efectivă decedând înainte de împlinirea condițiilor de vârstă de pensionare, fie au beneficiat mult prea puțin în raport cu perioada și nivelul de cotizare”, spune Ioan Deneș.

„Pentru realizarea unei minime echități între contributori, am în vedere prin această inițiativă legislativă să oferim posibilitatea transmiterii către moștenitori la deschiderea sucesiunii și a acestui drept legal dobândit sau achitat dar nedobândit (cum spuneam a acestei forme de proprietate) care este pensia. În ce condiții?...Ii vizează deopotrivă pe aceia (și moștenitorii lor legali) care au decedat cu cel mult 2 ani înainte de data la care ar fi trebuit să iasă la pensie integrală pentru limită de vârstă și stagiu de cotizare complet, dar și pe aceia care au decedat în primii 2 ani împliniți de la data intrării la pensie. În aceste situații, pe o perioadă de 2 ani din momentul decesului, cel decedat , prin intermediul acestei legi, transmite acest drept de proprietate asupra pensiei sale moștenitorilor legali. Aceasta este esența acestei inițiative legislative . În textul ei vor fi clarificate toate celelalte aspecte de ordin juridic și patrimonial , fiind evident supuse dezbaterii parlamentare”, a mai explicat acesta.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.