Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea pentru încurajarea activităților în zona montană a fost promulgată: Peste un miliard de euro au fost alocați

administratia prezidentiala

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii muntelui prin care se aprobă programul de încurajare a activităților în zona montană, iar în acest scop se alocă un miliard de euro din bugetul Ministerului Agriculturii, informează Administrația Prezidențială, informează Mediafax.

Legea muntelui a fost adoptată de Camera Deputaților pe 26 iunie, în calitate de for decizional, și reglementează "modalităţile de protecţie şi dezvoltare durabilă şi incluzivă a zonei montane prin: punerea în valoare a resurselor naturale şi umane, creşterea nivelului de trai, stabilizarea populaţiei, menţinerea identităţii culturale, creşterea puterii economice la nivel local şi naţional, în condiţiile păstrării echilibrului ecologic şi protecţiei mediului natural", se arată în actul normativ.

De asemenea, în scopul încurajării activităților în zona montană a fost alocată suma de un miliard de euro din bugetul de stat.

"Prin prezenta lege se aprobă Programul de încurajare a activităţilor din zona montană, pentru care se alocă 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", prevede articolul 16, alineatul (1) al Legii muntelui promulgată joi de șeful statului.

Legea muntelui introduce și interdicția de a colecta apa izvoarelor sau pârâurilor și folosirea acesteia pentru microhidrocentrale, dacă nu se asigură necesarul de apă pentru animale sălbatice și domestice.

Vezi și: Un copil s-a înecat în comuna Ioneşti, Vâlcea, într-o zonă unde se efectuează lucrări de excavare

"Prin prezenta lege este interzisă colectarea apelor, izvoarelor şi pâraielor, în scopul utilizării acestora pentru microhidrocentrale, fără asigurarea în prealabil şi cu prioritate a necesarului de apă pentru animalele domestice şi sălbatice, acordând drept de exploatare celor care asigură reinvestirea profitului în proiecte de dezvoltare a calităţii productive a terenurilor. La întocmirea documentaţiilor pentru proiectele privind construcţia de microhidrocentrale, sunt obligatorii avizele emise de direcţiile pentru agricultură judeţene şi direcţiile silvice judeţene şi unităţile administrativ – teritoriale", potrivit articolului 13, alineatul (5) al actului normativ.

Actul normativ prevede și acordarea unor sume de către statul român persoanelor care dețin terenuri în situri Natura 2000, în arii protejate sau în parcuri naționale.

"Statul român acordă, prin prezenta lege, compensaţii băneşti, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, proprietarilor de terenuri din zona montană, aflate în situri Natura 2000, parcuri naturale, parcuri naţionale, rezervaţii ale biosferei şi alte arii naturale protejate", se arată la articolul 13, alineatul 12.

Un pachet de discipline de studiu care va cuprinde noțiuni elementare despre socio-economia zonei montane va fi introdus, iar în scopul implementării vor colabora Ministerul Agriculturii şi Ministerul Educaţiei.

"Forma de organizare a învăţământului preşcolar şi primar din zona montană se va stabili prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului. Instruirea practică a elevilor se va realiza la ferme pedagogice atestate pe lângă gimnazii, în baza unui parteneriat public-privat", potrivit sursei citate.

Vezi și: O cisternă încărcată cu motorină s-a răsturnat pe DJ 561, în afara localităţii Podari, Dolj

De asemenea, autoritățile centrale și locale vor desfășura programe speciale pentru conservarea și valorificarea patrimoniului cultural material din zona montană, prin: "restaurarea monumentelor istorice şi a clădirilor cu valoare culturală, arhitecturală şi istorică; îmbunătăţirea accesibilităţii la infrastructura destinată turismului şi documentării spre situri arheologice şi spre alte obiective istorice; sprijinirea iniţiativelor societăţii civile şi administraţiei publice locale cu privire la crearea de muzee rurale şi a unor amenajări cu destinaţie de turism cultural, etnografic, istoric, memorial; iniţierea unor acţiuni periodice de informare, promovare şi prezentare a patrimoniului cultural montan prin puncte de informare, târguri, festivaluri", precizează Legea muntelui.

Președintele Klaus Iohannis a mai promulgat joi Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul asigurării pentru accidente de muncă, Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei, Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul asigurării pentru accidente de muncă, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare și legea privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.