DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Legea privind camerele agricole, neconstituţională! Cum explică CCR decizia prin care a admis sesizarea lui Klaus Iohannis

www.ccr.ro
CCR

La adoptarea legii privind Camerele agricole s-a avut în vedere o sursă de finanţare "incertă", "generală" şi "lipsită de un caracter obiectiv şi real", a explicat Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ.

"Curtea constată că, în ceea ce priveşte legea supusă prezentului control de constituţionalitate, în procedura de legiferare nu a fost solicitată fişa
financiară nici de către iniţiatorul propunerii legislative şi nici de către Camera Parlamentului în care au fost propuse şi adoptate amendamente, astfel cum rezultă din Adresele nr. 2/7498 din 3 decembrie 2020 şi nr. xxxv4782 din 4 decembrie 2020, trimise Curţii Constituţionale, la solicitarea acesteia. Neîndeplinirea obligaţiei solicitării fişei financiare conduce, în mod firesc, la concluzia că la adoptarea legii s-a avut în vedere o sursă de finanţare incertă, generală şi lipsită de un caracter obiectiv şi real, astfel că au fost încălcate prevederile constituţionale cuprinse în art. 138 alin. (5) referitoare la stabilirea sursei de finanţare", se precizează în motivare, conform agerpres.ro.

Prin urmare, potrivit judecătorilor constituţionali, întrucât cheltuielile preconizate prin textele de lege criticate grevează asupra bugetului de stat, adoptarea lor ar fi fost posibilă doar după stabilirea sursei de finanţare în condiţiile Legii fundamentale şi după solicitarea fişei financiare de la Guvern.

Rusia va deveni cel mai mare exportator mondial de grâu


Neîndeplinirea obligaţiei iniţiatorului legii şi a Camerei Parlamentului în care au fost propuse şi adoptate amendamente de a solicita Guvernului fişa financiară, conduce la concluzia că între Parlament şi Executiv nu a existat un dialog "real" cu prilejul adoptării legii supuse controlului, iar Legislativul a decis asupra majorării unor cheltuieli bugetare întemeindu-se pe o sursă de finanţare lipsită de un caracter "obiectiv" şi "efectiv", a indicat CCR. Prin urmare, Curtea Constituţională a constatat că şi critica privind încălcarea dispoziţiilor art. 138 alin. (5) din Constituţie este întemeiată.

Conform CCR, Parlamentului îi revine obligaţia de a constata încetarea de drept a procesului legislativ ca efect al unei decizii prin care Curtea, în cadrul controlului anterior promulgării, constată neconstituţionalitatea legii examinate în integralitatea sa, iar nu doar a unor dispoziţii din cuprinsul acesteia.

Curtea Constituţională a admis pe 9 decembrie 2020 sesizarea şefului statului în legătură cu Legea privind Camerele agricole, stabilind că actul normativ este neconstituţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.