DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Legea privind vaccinarea obligatorie ar fi NECONSTITUȚIONALĂ

tusa

Un proiect de lege aflat în lucru la Ministerul Educaţiei şi care urmează să fie pus în dezbatere publică prevede obligativitatea efectuării a opt vaccinuri înainte ca un copil să fie înscris la şcoală sau grădiniţă, fără consultarea preabilă a părintelui.

Astfel, vor deveni obligatorii vaccinuri administrate împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussisului, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei.

În cazul în care unităţile şcolare vor primi copii nevaccinaţi, atunci vor primi amenzi drastice, de la 5.000 la 10.000 de lei. Cu alte cuvinte, cei mici nu vor merge la grădiniţă şi la şcoală dacă nu aduc dovada de vaccinare.

Amenzi de la 2.500 la 5.000 de lei vor primi şi autorităţile locale care nu identifică situaţiile de neglijare medicală a copiilor. Cu toate că părinţii nu sunt trecuţi la sancţiuni băneşti, în cazul refuzului, aceştia vor fi deferiţi justiţiei sub acuzaţia de “infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi”.

Faptul că legea va obliga părinţii să-şi vaccineze copilul pentru ca acesta să poată face şcoală stârneşte indignarea celor care fac legile în România. Deputatul avocat Diana Tuşa spune că vaccinarea împotriva acestor boli este un lucru benefic, dar că nu sunt normale anumite sancţiuni.

”Ministerul Educației și Cercetării Științifice intenționează să lanseze în dezbatere publică un proiect de lege care prevede obligativitatea efectuării a opt vaccinuri înainte ca un copil să fie înscris la şcoală sau grădiniţă. Toate acestea fără o consultare prealabilă a asociațiilor de părinți!

Conform proiectului, unităţile şcolare care vor primi copii nevaccinaţi vor fi drastic sancționate, făcându-le bune de plată pentru niște amenzi drastice, pornind de la 5.000 și ajungând până la 10.000 de lei. Cu alte cuvinte, copiii noștri nu vor putea merge la grădiniţă şi la şcoală dacă nu aduc dovada de vaccinare. Amenzi vor primi și autoritățile locale care nu identifică situaţiile de neglijare medicală a copiilor, într-un cuantum de la 2.500 până la 5.000 de lei. Mai mult decât atât, cu toate că părinţii nu sunt trecuţi la sancţiuni băneşti, în cazul unui eventual refuz, aceştia vor fi deferiţi justiţiei sub acuzaţia de “infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi”.

În calitate de deputat, susțin că vaccinarea împotriva unor boli precum hepatita B, difteria, tetanos, pertussis, poliomielita, rujeola, oreion sau rubeola reprezintă un lucru benefic, dar că statul român nu trebuie să condiționeze prin aceasta accesul la educație.

De asemenea, consider că o astfel de lege va fi declarată neconstituţională întrucât articolul 32 din Constituţia României este foarte clar: “Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare”. Mai exact, şcoala pentru cei mici este obligatorie!

Solicit, pe această cale, Ministerului Educației și Cercetării Științifice, condus de domnul Sorin Mihai Cîmpeanu, să regândească strategia ministerului în acest sens. Statul trebuie să identifice cauzele pentru care nu se administrează vaccinurile obligatorii și să vină cu măsuri/soluții pentru a realiza efectiv vaccinarea (măsuri administrative, sociale, medicale, etc). Rolul statului este de a crea condițiile necesare liberei dezvoltări a fiecărui cetățean român și NU de a-i refuza accesul la drepturile fundamentale!”, susține deputatul PNL într-un comunicat remis redacției.

 

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.