Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea talionului în Iran - Un tânăr care la momentul arestării avea 17 ani, a fost executat

spanzuratoare

Iranul a executat miercuri, în zori, un bărbat ce avea 17 ani în momentul arestării, a anunţat o sursă judiciară, în pofida apelurilor unor organizaţii de apărare a drepturilor omului, printre care Amnesty International, de a renunţa la execuţie, informează AFP, potrivit Agerpres.

Execuţia lui Arman Abdolali, 25 de ani, a avut loc în închisoarea din Rajai Shahr, lângă Teheran, în conformitate cu "qesas", aşa-zisa "lege a talionului" cerută de familia victimei, a anunţat site-ul autorităţii judiciare iraniene Mizan Online.

Amnesty a îndemnat pe 11 octombrie Iranul să renunţe la executarea acestui bărbat condamnat la moarte în 2015, în cadrul a ceea ce organizaţia de apărare a drepturilor omului calificase drept "proces profund inechitabil".

Arman Abdolali a fost declarat vinovat de uciderea iubitei sale "la finalul unui proces bazat pe 'mărturii' obţinute sub tortură", denunţase Amnesty.

Bărbatul a fost din nou condamnat la pedeapsa capitală în 2020, în timpul unui nou proces, pentru că tribunalul a apreciat că adolescentul era responsabil de acţiunile sale în absenţa unor dovezi privind contrariul, relatase Amnesty.

Execuţia sa a fost amânată de mai multe ori, în 2020, apoi în octombrie şi noiembrie 2021, în urma unor mobilizări internaţionale, potrivit organizaţiei.

În 2020, au avut loc 246 de execuţii în Iran, potrivit Amnesty. Această ţară este condamnată cu regularitate de Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului şi de ONG-uri occidentale pentru execuţii de persoane condamnate pentru crime comise când erau minore, încălcându-se astfel Convenţia internaţională a drepturilor copiilor, ratificată de Teheran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.