Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legi cruciale pentru români, pe masa senatorilor! Sunt vizate și indemnizațiile demnitarilor

senat plen

Senatorii se întrunesc luni, la ora 12, într-o ședintă a Biroului permanent, pentru a stabili calendarul de vot în Parlament pe OUG-ul adoptat de Guvernul Orban asupra modificărilor aduse  „Ordonanței Lăcomiei”.

Cabinetul Orban a depus, vineri, la Senat modificările aduse în procedură de urgență prevederilor OUG 114, urmând ca în termen de 5 zile actul normativ să fie votat în plen de senatori, conform procedurii parlamentare.

La începutul săptămânii trecute, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru modificarea OUG 114/2018, în contextul în care proiectul pe care și-a asumat răspunderea a fost atacat de PSD la CCR. Ordonanța nu include, însă, prevederea referitoare la interzicerea cumulului pensiei cu veniturile de la stat.

Însă principalele prevederi din actul normativ fac referire la: îngheţarea pentru 2020 la nivelul anului 2019 a indemnizaţiilor demnitarilor, încetarea detaşărilor din mediul privat în instituţiile publice, plafonarea punctului de amendă, prorogarea intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru aleşii locali şi anularea taxei de 2% pentru companiile din energie.

Citește și: Cristina Țopescu a murit! Mesajul tulburător postat pe Facebook în urmă cu două săptămâni

Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în 23 decembrie pe legea de modificare a OUG 114, însă aceasta a fost atacată la Curtea Constituţională de PSD, astfel că nu poatea intra în vigoare. Juriștii social-democrați argumentează la CCR că Guvernul nu își poate asuma răspunderea pe o lege care prevede același conținut cu un proiect parlamentar, pentru că prioritară în termeni constituționali este pronunțarea Legislativului pe această chestiune.

În aceste condiţii, singura măsură prin care guvernul Orban putea să anuleze prevederile OUG 114 era emiterea unei alte ordonanţe de urgenţă, act normativ care îşi produce efectele imediat după publicarea în Monitorul Oficial .

Parlamentul poate modifica prevederile noului act normativ doar în momentul dezbaterii legii de aprobare de către deputaţi şi senatori a ordonanţei de urgenţă respective.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.