Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Leonardo Badea: ASF urmareste implementarea, cat mai eficienta, a noilor reguli MiFID II în România

leonardo badea asf

Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare, care asigură transpunerea prevederilor Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (MiFID II) a fost publicată saptamana trecuta în Monitorul Oficial’.

MiFID II are ca obiectiv creşterea transparenţei şi eficienţei tranzactiilor financiare, consolidarea protecţiei investitorilor, limitarea volatilităţii pieţelor, sporirea corectitudinii intermediarilor in conduita profesionala, precum şi o piaţă mai integrată, mai eficientă şi mai competitivă. Pentru atingerea acestor obiective pachetul legislativ MiFID II a adus o serie de noi reguli şi obligaţii cu scopul de a obţine structuri de piaţă mai eficiente şi mai solide, o creştere a gradului de reglementare a locurilor de tranzacţionare, o mai bună adaptare a reglementărilor la noile inovaţii tehnologice, o îmbunătăţire a cerinţelor de transparenţă pre şi post tranzacţionare, precum şi o îmbunătăţire a metodelor şi tehnicilor de protecţie a investitorilor.

„Unul dintre obiectivele fundamentale ale ASF vizează protecția consumatorilor/investitorilor, iar noile prevederi legislative oferă o perspectivă nouă în acest sens, benefică celor care investesc pe piața de capital” , a declarat Leonardo Badea, presedintele Autoritatii pentru Supraveghere Financiara.

Prin imbunatatirea protecţie investitorilor s-a urmarit completarea regulilor de obtinere a celei mai bune executii pentru investitori, de evaluare a oportunitatii si adecvarii produselor/serviciile financiare in functie de nevoile și profilul de risc al investitorului, de administrare a portofolilor individuale, de consultanța de investiții și de oferirea de produse financiare complexe, precum produsele structurate.

De asemenea, au fost introduse noi reguli de guvernanță corporativă pentru intermediarii care emit sau/si distribuie produse structurate. Totodata, in vederea atingerii respective obiective MiFID II a adus modificari la nivelul arhitecturii pietelor prin introducerea unui nou loc de tranzactionare si a unei noi categorii specializate de sisteme multilaterale de tranzacționare destinate IMM, prin consolidarea cadrului de reglementare aferent operatorilor independenti, precum si prin introducerea de reguli noi referitoare la entităţile responsabile cu publicarea, raportarea și consolidarea datelor privind tranzactiile financiare.

„Implementarea prevederilor MiFID II va conduce la o serie de modificări la nivelul sistemelor electronice folosite de intermediari si administratori de locuri de tranzactionare, la nivelul reglementarilor interne, la nivelul pregatirii personalului angajat, precum şi la nivelul modelelor de afaceri. Toate aceste modificări vor implica eforturi financiare suplimentare din partea intermediarilor estimate in functie de complexitatea modelului de afaceri si a retelei de distributie la valori cuprinse intre 30.000 – 300.000 euro pentru societati de servicii de investitii financiare, si la valori cuprinse intre 1.000.000 – 6.000.000 euro pentru institutii de credit. Noi, ca si institutie de supraveghere ne vom asigura de respectarea noilor prevederi legale ce au fost stabilite in sarcina unor institutii financiare prin  noul pachet legislativ european”, considera Leonardo Badea.

 

Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare va intra în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.