Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul șef al Forțelor Blindate ruse susține că Leopard 2 va pune probleme armatei ruse, dar nu e chiar așa un coșmar: Are blindaj slab sus și laterale

Pinterest
Leopard 2 tank

Apariția tancurilor Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina va crea o amenințare foarte serioasă pentru trupele ruse, afirmă general-colonelul Serghei Maev, fostul comandant al Direcției Principale pentru Forțele Blindate din cadrul Ministerului Apărării de la Moscova.

Maev a declarat pentru TASS că Leopard 2 este cel mai bun tanc din Europa și că furnizarea unor astfel de tancuri de luptă forțelor ucrainene reprezintă o amenințare foarte serioasă pentru trupele angajate în „operațiunea militară specială” declanșată de președintele Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut.

Generalul rus a subliniat că este necesar să se caute modalități de a face față tancurilor de fabricație germană, afirmând că acestea vor fi folosite în grupuri mici ca „nucleu de atac” al unităților ucrainene aflate în ofensivă.

Maev a mai spus că tancurile Leopard 2 „ar trebui să fie distruse pe cât posibil la granițele îndepărtate, după ce trec frontiera Ucrainei”, pentru a nu li se permite să se apropie de „linia de contact” dintre cele două armate.

El a vorbit și despre vulnerabilitățile tancului de luptă german, afirmând că este mai slab protejat de blindaj în părțile laterale și cea superioară, sugerând trupelor ruse să încerce să le lovească din partea de sus.

Potrivit generalului rus, un alt dezavantaj al tancurilor Leopard 2 este masa lor de peste 60 de tone, ceea ce poate îngreuna utilizarea lor în condiții off-road, lucru despre care spune că trebuie luat în considerare dacă acestea apar în apropierea frontului.

Igor Ghirkin, de asemenea pesimist din cauza tancurilor Leopard promise Ucrainei

Fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas a comentat la rândul său într-o notă pesimistă noua evoluție privind livrările de armament promise Ucrainei, afirmând că ele vor permite Kievului să formeze o brigadă sau chiar o „armată de tancuri” în următoarele luni.

Ghirkin a declarat într-un interviu acordat site-ului mail.ru că acest lucru va pune probleme serioase trupelor invadatoare deoarece mașinile de luptă rusești sunt inferioare celor pe care trupele ucrainene urmează să le primească.

Amintim că Germania a confirmat miercuri, prin vocea cancelarului Olaf Scholz, că va trimite 14 tancuri principale de luptă Leopard 2 Kievului și că va autoriza transferurile pentru țările aliate care vor la rândul lor să trimită astfel de tancuri Ucrainei.

Norvegia a declarat că va face acest lucru imediat după anunțul lui Scholz, Polonia exprimându-și intenția în acest sens încă din data de 11 ianuarie.

Mai târziu în cursul zilei de miercuri președintele american Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite la rândul lor 31 de tancuri Abrams de fabricație americană trupelor ucrainene.

„Este doar începutul. (...) Având în vedere că Federația Rusă nu a fost capabilă să dea o replică în această privință, cred că livrările ulterioare vor fi regulate. Cred că 30 de tancuri Abrams, precum și câteva zeci de tancuri Leopard pe care le vor furniza alte țări NATO, vor crea în Ucraina o brigadă de tancuri destul de puternică, cu arme moderne, asigurarea de piese de schimb, combustibil și echipaje instruite în Occident în două luni. Și, cred că, trupele noastre, din păcate, nu se vor descurca bine în luptele cu această brigadă", a comentat aceste evoluții Igor Ghirkin.

Fostul ofițer al FSB a declarat totuși că Ucraina nu va putea învinge Rusia „doar cu ajutorul acestor zeci de tancuri", dar că este foarte posibil ca forțele ucrainene să provoace pagube serioase și să câștige unele bătălii cu ajutorul lor.

„Din nefericire, vehiculele blindate inamice, care cel mai probabil vor fi predate într-o stare bună, sunt superioare în multe privințe echipamentelor pe care le au în prezent trupele noastre", a mai spus acesta.

Caracteristicile tancului Leopard 2

-Fiecare tanc are un tun de calibru de 120 mm și o mitralieră de 7,62 mm;

-Poate atinge viteze de 70 km pe oră, sau 50 km pe oră când este off-road, ceea ce face ca manevrabilitatea să fie una dintre caracteristicile sale cheie;

-Tancul Leopard 2PL este alimentat de un motor cu o putere de 1.500 de cai putere, având o autonomie operațională de 300 de kilometri, și una „on road” de până la 500 de kilometri;

-El beneficiază de un sistem de tragere cu infraroșu;

-Posedă, de asemenea, o protecție totală împotriva amenințărilor, inclusiv a dispozitivelor explozive improvizate, a minelor sau a focului antitanc, potrivit producătorului său german, Krauss-Maffei Wegmann.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.