Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Letonia a inaugurat un sistem automatizat de depistare a SARS-CoV-2

AFP/Gints Ivuskans
stație testare COVID-19 Letonia

Letonia a inaugurat un sistem automatizat de depistare a noului coronavirus, probabil primul din lume, care poate să funcţioneze 24 de ore din 24 şi care elimină practic riscul de infectare în rândul utilizatorilor săi, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Spitalul universitar Pauls Stradins din Riga a instalat acest sistem, sub forma unui distribuitor albastru, înalt de circa doi metri şi lat de un metru, la intrarea în una dintre clădirile sale principale.

Creată de trei companii din Riga, această staţie de depistare a fost concepută iniţial pentru testarea personalului medical, însă producătorii ei intenţionează să fabrice mai multe modele similare care să deservească şi alte instituţii din capitala letonă, dar şi zonele rurale, unde accesul la testele COVID-19 este limitat.

"Persoanele susceptibile de a fi infectate pot să evite orice contact cu personalul medical şi cu alţi angajaţi ai spitalului sau ai laboratoarelor noastre, eliminând astfel riscul de a permite infecţiei să se propage din neatenţie", a declarat Didzis Gavars, directorul laboratoarelor E. Gulbja, unul dintre dezvoltatorii sistemului.

Citește și: CTP amendă usturătoare pentru jignirile aduse Bisericii Ortodoxe Române

Considerată prima din lume de acest tip, staţia letonă, care seamănă cu un chioşc de ziare, distribuie teste PCR, care detectează ARN-ul noului coronavirus.

Funcţionând fără pauză, ea este uşor de folosit, iar acest aspect ar putea să încurajeze tot mai multe persoane să vină să se testeze, a precizat Didzis Gavars, care a făcut şi o demonstraţie pentru a arăta jurnaliştilor felul în care funcţionează staţia.

Instalat în interiorul ei, un robot înmânează un test de coronavirus fiecărui utilizator, apoi colectează probele medicale, înainte de a le stoca pentru a fi analizate.

Printr-o fereastră din plexiglas, utilizatorul poate să observe întregul proces. O opţiune de comandă la distanţă permite tehnicienilor din laboratoare să asiste la buna funcţionare a acestor etape.

Utilizatorii staţiei primesc rezultatele testelor prin e-mail, în mai puţin de 24 de ore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.