Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Letonia alege un nou guvernator al Băncii Centrale

VideoHive
Letonia

Partidele din coaliţia aflată la guvernare în Rida l-au ales marţi pe Martin Kazaks în funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Letoniei, înlocuindu-l pe Ilmars Rimsevics, acuzat de luare de mită, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Kazaks s-a distanţat în mod public de Rimsevics, cu care obişnuia să meargă la pescuit înainte ca acuzaţiile de corupţie să iasă la iveală, la începutul lui 2018. 

Dacă numirea sa va fi confirmată în votul din 12 decembrie din Parlamentul Letoniei, Kazaks îşi va reprezenta ţara în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, care decide politica monetară în zona euro. 

Kazaks, fost economist la banca suedeză Swedbank, are un doctorat în economie la Universitatea Queen Mary din Londra, şi din august 2018 este membru al Consiliului Băncii Centrale a Letoniei. 

În septembrie, Kazaks declara pe Twitter că a fost de acord să se alăture Băncii Centrale a Letoniei numai după ce a fost asigurat că numirea sa nu a fost solicitată de Rimsevics, cu care nu mai este în legătură.

Citește și: Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

"Din momentul în care (Rimsevics) a fost acuzat, nu l-am mai întâlnit, nici chiar personal, în afara orelor de program", a declarat Kazaks într-o carte despre legăturile sale cu actualul guvernator. 

Kazaks ar urma să-l înlocuiască pe Rimsevics în 21 decembrie, când se încheie mandatul celui din urmă la conducerea Băncii Centrale a Letoniei. 

Şi Swedbank este investigată de autorităţile SUA în scandalul spălării banilor şi a finanţării terorismului din statele baltice. 

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat câştig de cauză Băncii Centrale Europene, după ce a decis că Letonia a încălcat legislaţia UE atunci când l-a demis pe guvernatorul Băncii Naţionale a Letoniei, Ilmars Rimsevics. 

În luna februarie a anului trecut, Ilmars Rimsevics a fost reţinut de Agenţia Anticorupţie din Letonia ca urmare a acuzaţiilor de corupţie şi i s-a interzis să mai exercite atribuţiile de guvernator al Băncii Naţionale a Letoniei. În plus, Ilmars Rimsevics a fost împiedicat să ia parte la reuniunile Consiliul guvernatorilor BCE, inclusiv la şedinţele de politică monetară. 

În replică, Banca Centrală Europeană a dat în judecată Letonia la CJUE, avocaţii Băncii Centrale Europene susţinând că absenţa lui Ilmars Rimsevics riscă să afecteze reputaţia BCE, ar putea aduce atingere independenţei BCE şi ameninţă să provoace întârzieri în procesul de luare a deciziilor, în condiţiile în care o ţară membră a zonei euro este privată de votul său. 

Rimsevics urmează să participe în 12 decembrie pentru ultima dată la şedinţa Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.