Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Letonia va acorda despăgubiri comunităţii evreieşti pentru bunurile expropriate în timpul Holocaustului

lagar holocaust

După aproape opt decenii de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Letonia va acorda despăgubiri comunităţii evreieşti pentru sutele de imobile expropriate în timpul Holocaustului, transmite dpa.

Parlamentul leton a aprobat joi o lege ce prevede acordarea de despăgubiri totale de 40 milioane de euro (45,7 milioane de dolari) pentru a îndrepta 'consecinţele istorice injuste' rezultate din Holocaust şi de pe urma regimului sovietic, precizează un comunicat al legislativului de la Riga.

Banii vor fi viraţi unui fond de despăgubiri al comunităţii evreieşti, în tranşe anuale de câte 4 milioane de euro pe o perioadă de zece ani, începând din 2023, potrivit Agerpres.

Letonia a fost ocupată de Uniunea Sovietică şi de Germania nazistă în perioade diferite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sub ocupaţia nazistă, între 1941 şi 1944, mai mult de 70.000 de evrei au fost ucişi. După război, statul baltic a foste anexat de Uniunea Sovietică, din componenţa căreia a făcut parte până în 1991.

Din 2004, Letonia este membră a Uniunii Europene şi a NATO.

În preambulul la lege, care a fost adoptată în pofida rezervelor partidului naţional-conservator Alianţa Naţională, aflat la guvernare, se subliniază că Letonia nu este responsabilă pentru confiscarea proprietăţilor evreieşti şi pentru Holocaust, dar că ar fi 'etic şi just' dacă statul restaurat ar despăgubi comunitatea evreiască letonă pentru bunurile expropriate.

Comunitatea evreiască letonă, Organizaţia Mondială Evreiască pentru Restituirea Bunurilor (World Jewish Restitution Organization, WJRO) şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au salutat adoptarea acestei legi.

În Letonia, despăgubirea foştilor proprietari evrei a rămas nesoluţionată multă vreme, proiectele de legi în materie eşuând în mod repetat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.