Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LGBTQ a devenit orioritate în justiție: Sute de polițiști și procurori se școlesc în infracțiuni legate de ură

bbc.co.uk
gay lgbtq europride

Sute de procurori și polițiști participă la 16 sesiuni de formare pentru investigarea infracțiunilor motivate de ură îndreptate împotriva persoanelor LGBTQ.

147 de procurori și 160 de polițiști au participat la sesiuni de formare pe tema investigării infracțiunilor motivate de prejudecată și a promovării drepturilor persoanelor LGBTI, organizate de Asociația Accept și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cadrul proiectului „Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTQ: implementarea jurisprudenței CEDO privind orientarea sexuală şi identitatea de gen”.

Sesiunile de formare comune pentru procurori și polițiști s-au derulat în perioada octombrie 2022 - aprilie 2023, formatorii fiind procurorii PÎCCJ Oana Chichernea și Răzvan-Horațiu Radu, psihologul Alex Ciucu și avocata Iustina Ionescu, specializată în drepturile omului.

„Sesiunile au fost organizate pentru a îmbunătăți nivelul de înțelegere de către specialiștii din instituțiile de aplicare a legii a nevoilor și problemelor specifice cu care se confruntă victimele LGBTI ale infracțiunilor motivate de ură. Totodată, tematica cursurilor a vizat modalități eficiente de identificare și investigare a acestor infracțiuni. În mod concret, un subiect de interes major a fost cel al abordării centrate pe victimă în investigarea cauzelor având ca obiect infracțiuni motivate de ură, în cadrul celor 16 sesiuni de formare fiind prezentată cazuistică în domeniu. Necesitatea formării sistematice a forțelor de ordine și a magistraților este indicată în deciziile Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei în cadrul monitorizării executării hotărârii CEDO în cauza MC çi AC împotriva României (2016), prin care s-a solicitat României implementarea de urgență a unei reforme a sistemului de investigare și anchetă a infracțiunilor motivate de ură”, se arată într-un comunicat de presă transmis joi.

Evaluarea realizată la finalizarea sesiunilor de formare a confirmat nevoia procurorilor și polițiștilor, beneficiari direcți în cadrul proiectului, de dobândire a unor cunoștințe profesionale specializate și aprofundarea tehnicilor de investigație în domeniu.

Proiectul „Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI: implementarea jurisprudenței CEDO privind orientarea sexuală şi identitatea de gen” este implementat de Asociația ACCEPT în parteneriat cu Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în perioada decembrie 2021 – noiembrie 2023. Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 937.819 euro oferit de Islanda, Liechtenstein çi Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este să îmbunătățească executarea deciziilor CEDO çi aplicarea recomandărilor ECRI în România pe criteriile orientării sexuale çi identității de gen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.