Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lia Olguţa Vasilescu denunță un concurs între PNL și PNL 'în a-şi bate joc de pensionari'

Cotidianul
Olguta Vasilescu

Fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu consideră că, în ultima perioadă, se observă "un adevărat concurs între partidele de dreapta în a-şi bate joc de pensionari".

"Observăm însă în ultima perioadă un adevărat concurs între partidele de dreapta în a-şi bate joc de pensionari. Înţelegem că USR prin programul de guvernare îşi doreşte reintroducerea taxei pe sănătate pentru pensiile mai mari de 1.200 de lei. Taxa aceasta a fost eliminată în luna februarie a anului 2017 de către Guvernul PSD, iar pensia medie, la fel, în decembrie a fost 1.326 de lei şi rezultă că dacă se va aplica această măsură a USR-ului toţi pensionarii aflaţi în pragul pensiei medii vor avea o scădere a pensiei. În plus, USR insistă pe privatizarea asigurărilor de sănătate, ceea ce ştim cu toţii poate să ducă la colapsul sistemului. Actualul Guvern şi nu numai el, ci şi celelalte partide care îl susţin ne spun că nu mai sunt bani de pensii", a spus Vasilescu, într-o conferinţă de presă susţinută duminică.

Ea a spus că Guvernul PSD a preluat, în 2016, de la guvernarea Cioloş un deficit la sistemul de pensii de 16 miliarde de lei, dar a ajuns, prin măsuri precum transferul contribuţiilor şi impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie, să scadă acest deficit la aproximativ 2 miliarde de lei.

"Au eliminat impozitarea contractelor part-time de unde vor pierde o sumă de 1,5 miliarde de lei, deşi această măsură adusese 200.000 de contracte de muncă în economia albă, transferă 2,25 la sută în plus de la Pilonul I către Pilonul II ceea ce va adânci în mod evident deficitul, nu aplică legea Teodorovici privind reintroducerea sancţiunii penale pentru stopajul la sursă ceea ce înseamnă o mai mică colectare. În acest context, putem să înţelegem declaraţiile lor alarmiste care spun că sistemul de pensii intră în colaps iminent, dar cred că ar fi de precizat că la sfârşitul lui 2019 sistemul de pensii nu avea absolut nicio problemă şi putea să susţină toate aceste creşteri de pensii. Spun că nu mai sunt bani de pensii, dar scutesc băncile pe taxa pe lăcomie, care înseamnă 800 de milioane de lei, dau ajutor companiilor din energie de 330 de milioane de lei pe lângă scutirea de taxe de 600 de milioane, scutesc companiile din energie şi de plata certificatelor verzi care înseamnă alte 500 de milioane de lei, scutesc administratorii Pilonului II de pensii de mărirea capitalului social. Vă atrag atenţia că înseamna o garanţie în plus pentru noi toţi cei care avem unităţi de fond la Pilonul II că vom reuşi să recuperăm totuşi ceva la vârsta de pensionare. Iată că pentru români nu au bani, pentru corporaţii nu este niciun fel de problemă", a mai spus Vasilescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.