Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libanul intră pentru prima dată în incapacitate de plată

US News & World Report
Liban proteste

Libanul nu va plăti eurobondurile în valoare de 1,2 miliarde de dolari scadente în 9 martie, deoarece rezervele sale valutare au atins un nivel critic şi trebuie îndeplinite necesităţile de bază ale poporului libanez, a anunţat sâmbătă premierul Hassan Diab, transmit DPA şi Reuters preluate de de agerpres.

Vezi și: Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, anunță o măsură DRASTICĂ: Toți românii care vin din Italia vor intra la izolare

Este pentru prima dată când Libanul intră în incapacitate de plată.

Ţara se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la războiul civil din perioada 1975-1990.

"Nu a fost uşor să ajungem la această decizie. Datoria Libanului este mai mare decât decât poate gestiona ţara. Decizia de a suspenda plata este singurul mod de a finanţa necesităţile cetăţenilor", a afirmat premierul libanez la postul naţional de televiziune.

Acesta a adăugat că va lucra pentru restructurarea datoriei prin negocieri cu deţinătorii de bonduri.

Diab a anunţat că datoria publică a ţării a ajuns la aproximativ 170% din PIB, ceea ce înseamnă că Libanul este pe punctul de a deveni cel mai îndatorat stat din lume.

Vineri, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Guvernul libanez ar vrea să restructureze în negocieri cu creditorii bonduri de aproximativ 31 miliarde de dolari.

Intrarea în incapacitate de plată marchează o nouă fază a crizei care afectează economia din octombrie, şi care a dus la deprecierea monedei naţionale cu aproximativ 40%.

În 17 octombrie a început în Liban o mişcarea neaşteptată de contestare împotriva clasei politice considerate corupte. Revolta a fost declanşată de anunţarea unei taxe asupra apelurilor pe serviciul de mesagerie WhatsApp, care a fost imediat anulată, a mobilizat în unele zile până la sute de mii de persoane în întreaga ţară.

Mişcarea denunţă o clasă politică dominată de aceleaşi familii de decenii şi acuzată de corupţie şi incompetenţă, incapabilă să redreseze o economie în dificultate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.