Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libanul schimbă macazul: Hezbollah a pierdut majoritatea în parlament

beirut-today.com
Liban

Puternica mişcare armată pro-iraniană Hezbollah şi aliaţii săi au pierdut în mod surprinzător majoritatea în parlamentul din Liban, conform rezultatelor definitive, prezentate marţi, ale alegerilor legislative, unde s-a înregistrat un progres al candidaţilor proveniţi din mişcarea de contestare populară din 2019, relatează AFP.

Scrutinul a avut loc duminică într-o ţară afectată puternic de cea mai gravă criză socio-economică din istoria sa, pe care o mare parte a populaţiei, organizaţii internaţionale şi alte state o pun pe seama corupţiei şi inerţiei clasei conducătoare, neschimbată de decenii.

Mişcarea şiită şi aliaţii săi politici nu au obţinut cele 65 de locuri necesare pentru păstrarea unei majorităţi, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul de interne Bassam Mawlawi.

Candidaţi independenţi, proveniţi din mişcarea de contestare izbucnită în octombrie 2019, care a durat câteva luni de zile şi care cerea plecarea clasei politice, au obţinut scoruri bune, iar cel puţin 13 candidaţi au obţinut mandate în Parlament. Ei ar putea să treacă de partea partidelor tradiţionale din opoziţie şi să devină cei care fac cărţile în formarea unui nou guvern.

Potrivit unor observatori, rata scăzută de participare (41%, mai mică decât cea din 2018, care a fost de 49%), a arătat că partidele tradiţionale nu au reuşit să mobilizeze masa de votanţi.

Deşi Libanul se află într-o criză economică foarte gravă, nu a fost luată nicio măsură de redresare de către clasa politică aflată la putere, acuzată că lasă ţara să se prăbuşească.

Din 2019, moneda naţională şi-a pierdut peste 90% din valoare, deponenţii sunt supuşi unor restricţii bancare sufocante, iar aproape 80% din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie stabilit de ONU. Iar în 2020, statul a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată în istorie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.