Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii au inițiat o lege de interzicere a publicităţii pentru ţigările electronice şi dispozitivele cu tutun încălzit

PNL
sigla PNL

Un grup de parlamentari ai Partidului Naţional Liberal, printre care deputatul Gigel Ştirbu şi preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale, senatoarea Nicoleta Pauliuc, au depus un proiect legislativ de modificare a Legii audiovizualului nr.504/2002, precum şi pentru completarea Legii nr.148/2000 privind publicitatea, al cărui scop este aplicarea aceluiaşi regim de interdicţie a publicităţii (în mass media, dar şi stradal) pentru ţigările electronice de tip vape şi dispozitivele cu tutun încălzit precum pentru ţigările clasice. Proiectul legislativ vine în contextul dovezilor ştiinţifice care arată că aceste tipuri de produse reprezintă factori de risc pentru sănătatea populaţiei.

,,Din păcate, fumatul în rândul minorilor a devenit un flagel în România. Alături de consumul de stupefiante, fumatul este principalul motiv de îngrijorare al celor care realizează statistici în domeniu. Datoria noastră esta de a face tot posibilul ca acest pericol să înceteze sau cel puțin să fie diminuat. Creşterea interesului copiilor pentru fumat poate fi determinată şi de apariţia unei noi categorii de consumatori de tutun şi, implicit, de nicotină, o substanţă cu proprietăți adictive: cei care fumează produse din tutun încălzit. Educația despre prevenție și sănătatea generațiilor tinere ar trebui sa fie un obiectiv național asumat", a declarat deputatul PNL Gigel Știrbu.

În rapoartele sale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susţine că așa-numitele e-lichide utilizate în țigările electronice – indiferent dacă au în componenţă sau nu nicotină – conțin aditivi, arome și substanțe chimice care sunt toxice pentru sănătatea oamenilor. De asemenea, conform datelor Eurostat, aproximativ 4,3% din populaţia României a folosit produse pentru vapat sau care încălzesc tutunul. Spre exemplu, din totalul elevilor cu vârsta între 13 şi 15 ani, 3,1% afirmau în 2017 că au consumat produse din tutun încălzit în ultima lună (consumatori curenţi).

„Vapatul este un obicei profund nesănătos şi de natură să afecteze puternic sănătatea consumatorului unor astfel de produse. Din această perspectivă, este clar că trebuie să se aplice un regim restrictiv privind publicitatea, așa cum se întâmplă deja în cazul ţigărilor obişnuite, alcoolului şi, mai nou, jocurilor de noroc. Problema cu vapatul este adresabilitatea foarte mare către publicuri ţinte foarte fragede din perspectiva vârstei, inducându-se ideea falsă că riscurile pentru sănătate sunt neglijabile. Dacă vrem să avem generaţii viitoare mai sănătoase, mai puternice şi mai productive, trebuie să-i protejăm de acest factor de risc. Vă spune acest lucru nu doar preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale, ci şi o mamă îngrijorată de toate aceste tentaţii şi riscuri la care sunt supuşi copiii noştri ”, a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc.

Iniţiativa parlamentarilor liberali este congruentă cu măsuri similare la nivel european şi vine să updateze legislaţia românească având în vedere aceste noi tehnologii care permit consumul nicotinei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.