Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii au invocat nişte subterfugii pentru a bloca posibilitatea Senatului să funcţioneze şi online, afirmă Titus Corlăţean

Facebook
titus corlatean

Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, a declarat, joi, că liberalii au invocat o serie de "subterfugii", în şedinţa de plen, din dorinţa de a bloca posibilitatea ca acest for legislativ să funcţioneze şi online în perioada următoare, dar, probabil, şi din dorinţa de a acoperi "scandalul zilei" privind demisia ministrului Sănătăţii, potrivit Agerpres.

"Aş vrea să salut decizia imensei majorităţi a senatorilor adoptată astăzi în plenul Senatului, în formula de la distanţă, cu exprimarea votului prin modalitatea regulamentară a apelului nominal telefonic, decizie care permite modificarea Regulamentului Senatului şi asigurarea funcţionalităţii Senatului în perioada următoare, în această situaţie excepţională, de la distanţă, în formulă online.

Au fost 103 voturi 'pentru', niciun vot 'împotrivă', o abţinere şi, surprinzător, 25 de poziţii exprimate de senatorii PNL, care s-au singularizat şi care au ridicat tot felul de obiecţii de natură procedurală care, de fapt, erau nişte subterfugii.

Vezi si: Strigătul de revoltă al unui doctor din Cluj: Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii sunt trimiși la luptă fără arme

Domniile lor au invocat aceste subterfugii din dorinţa de a bloca posibilitatea ca Senatul să funcţioneze şi online în perioada următoare, probabil şi din dorinţa de a acoperi scandalul zilei cu demiterea sau demisia ministrului Sănătăţii, dar şi pentru a împiedica promovarea în Parlament a unor proiecte de lege absolut necesare pe care mai multe partide parlamentare, începând cu PSD, le-au promovat", a afirmat Corlăţean, pentru AGERPRES.

El a adăugat că senatorii liberali au avut o atitudine "absolut penibilă" şi "nici măcar nu au fost capabili să facă încadrarea corectă în regulament pentru a-şi susţine argumentele".

"E foarte interesant faptul că reprezentanţii tuturor celorlalte partide, grupuri senatoriale, pe lângă PSD, UDMR, USR, PMP, ALDE, toţi au votat pentru modificarea regulamentului şi pentru a susţine o activitate absolut necesară a Senatului în formatul de la distanţă, online, şi nu cum solicitaseră liberalii astăzi în plenul şedinţei, practic, o nouă şedinţă în format fizic, de prezenţă fizică, în Senat pentru a modifica regulamentul.

E o atitudine de neînţeles, cu atât mai mult cu cât o astfel de solicitare încălca flagrant şi decretul privind instituirea stării de urgenţă şi un număr de ordonanţe militare pe care propriul Guvern, al PNL, le-a adoptat", a susţinut preşedintele interimar al Senatului.

PNL va sesiza CCR cu privire la modificarea Regulamentului Senatului în sistem online, a anunţat joi liderul grupului senatorial PNL, Daniel Fenechiu.

"În temeiul art 136 alin 3 din Regulamentul Senatului, noi, senatorii PNL, am optat să nu votăm o modificare care, aşa cum am arătat, este votată neregulamentar şi care poate avea ca efect atât neconstituţionalitatea sau neregulamentaritatea acesteia, consecinţele putând să afecteze toată activitatea legislativă a Parlamentului.

Vom sesiza Curta Constituţională să verifice dacă noi sau dumneavoastră avem dreptate. Aceasta este hotărârea PNL. Senatorii PNL sunt dispuşi oricând la o convocare, să vină la Senat şi să-şi exercite atribuţiile constituţionale, aşa cum spune Regulamentul actual, pentru ca după ce l-am modificat legal să putem vota prin teleconferinţă", a afirmat Fenechiu.

El a atras atenţia că multe persoane, de profesii diferite, lucrează în mod normal şi că Senatul îşi putea modifica Regulamentul prin prezenţa la Senat, cu respectarea normelor de igienă.

Senatul şi-a modificat joi, într-o şedinţă de plen desfăşurată în sistem online, regulamentul astfel încât, în situaţii excepţionale, şedinţele comisiilor, plenului, Comitetului liderilor grupurilor parlamentare şi Biroului permanent să se poată desfăşura prin mijloace electronice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.