Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii și PMP își dau mâna. Vor să conteste mandatul de deputat al lui Dragnea. REACȚIA PSD

twitter.com
sah

PNL contestă la CCR mandatul lui Liviu Dragnea în Parlament. Acest lucru ar urma să se facă imediat după convocarea Legislativului. Surse liberale au precizat pentru Libertatea că juriştii partidului lucrează la argumentaţia pentru depunerea acestei contestaţii. Demersul PNL ar putea fi susţinut şi de cei de la PMP. Majoritatea în Parlament este net favorabilă PSD şi ALDE.

Vezi și: Planul disperat al PNL. Cine a pus partidul pe tava lui Tăriceanu

Este invocată o prevedere din actualul Regulament al Camerei Deputaților prin care „alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude electorale”. Numai că operațiunea pare sortită eșecului din start din cauza interpretării total greșite a procedurilor parlamentare. Vechiul Regulament al Camerei Deputaților NU e valabil și în noua legislatură (fiecare legislatură are un alt Regulament pe care îl votează după constituire și validarea mandatelor), iar Liviu Dragnea NU a fost condamnat pentru fraudă electorală ci pentru obținerea de foloase necuvenite pentru el sau/și pentru alții (în speță PSD la referendumul de destituire a fostului președinte Traian Băsescu).

Liberalii ar urma să iniţieze demersul de contestare a deciziei Camerei Deputaţilor de validare a noilor mandate imediat după votul de marţi din plenul acestei Camere.

Vicepreşedintele PMP Robert Turcescu, care a câştigat un mandat de parlamentar, precizează pe Facebook că „Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude legate de derularea procesului electoral!”

Dragnea riscă să nu intre în Parlament. Liderul PSD ar putea fi afectat, astfel, de prevederile din Regulamentul Camerei Deputaţilor, potrivit cărora „alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude electorale”, a relatat sâmbătă News.ro.

Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude legate de derularea procesului electoral.

”Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”, se arată în articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a condamnat definitiv pe Liviu Dragnea, în luna aprilie 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru fraude comise la referendumul din 2012 de demitere a lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a precizat pentru Libertatea că articolul din Regulamentul Camerei se referă la alegerile care tocmai s-au încheiat.

„La acel articol discutăm de validarea mandatelor de la aceste alegeri, şi dacă, în aceste alegeri, cineva obţinea un mandat dar cineva făcea o contestaţie, că au fost fraude electorale, cum s-a mai întâmplat la alte alegeri..Dar acum nici nu se pune problema. Alegerile au fost corecte, validarea alegerilor a fost făcută deja de Biroul Electoral Central”, a explicat Florin Iordache.

Marţi, noul Legislativ a fost convocat de preşedintele Klaus Iohannis. În prima şedinţă de plen, mandatele deputaţilor sunt validate printr-o hotărâre a Camerei Deputaţilor. Dacă această hotărâre va include şi mandatul lui Liviu Dragnea, ea poate fi atacată la Curtea Constituţională de către partidele de Opoziţie.

PSD a câştigat în Teleorman scrutinul la alegerile parlamentare cu 62%, atât la Camera Deputaţilor cât şi la Senat. PNL a fost pe locul doi, cu doar 19 procent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.