Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul disperat al PNL. Cine a pus partidul pe tava lui Tăriceanu

umbra susta

În goana sa de a rămâne  în cărţile guvernării, PNL şi-a jucat ultima carte pe suta de metri. După Demisia Alinei Gorghiu şi a lui Ilie Bolojan din posturile cheie, unul din noii interimari instalaţi al cârma partidului a optat pentru o strategie disperată, doar, doar, va reuşi să coaguleze o mare coaliţie de centru-dreapta şi va lăsa PSD pe margine.  Strategia s-a axat pe cooptarea lui Călin Popescu Tăriceanu în acest plan, dar nu a avut rezultatul dorit din cauza complicaţiilor şi vulnerabilităţilor pe care le conţinea.

Vezi și: PSD declanșează 'marea epurare' în sistem

Noul secretar general, Marian Petrache, secondat de fostul coordonator de campanie Gheorghe Falcă, dar şi de Teodor Atanasiu, cunoscut pentru sforăriile sale politice, aproape că i-au pus partidul pe tavă lui Tăriceanu, susţin surse politice din interiorul PNL. Contactele cu liderul ALDE sunt mai vechi.

"Legăturile dintre ALDE şi partid nu s-au  rupt niciodată. Când unii dintre ei au dorit să se reîntoarcă În PNL, când unii dintre ai noştri au făcut pasul spre ei. Îmi amintesc că, acum câteva luni parte din cei lăsaţi în afara jocului pe locurile eligibile pentru Parlament îşi făcuseră planul să rupă unele filiale judeţene sau părţi din ele şi să treacă la ALDE. De cealaltă parte, nici Chiţoiu nu a  stat cu mâinile în sân. El a menţinut pentru ALDE portiţa deschisă cu noi în cazul în care PNL ar fi obţinut un rezultat mai bun şi ar fi dictat crearea unei noi majorităţi în Parlament. Acum, unii din noi s-au dus la Tăriceanu şi i-au propus chiar o fuziune PNL-PMP, cu el şef de partid", susţin sursele citate.

Vezi: Victor Ponta îi dă de gol: De ce s-a întâlnit Călin Popescu Tăriceanu cu Klaus Iohannis

Planul  este unul mai vechi şi i-a aparţinut lui Marian Petrache, acum secretar general, şi a fost susţinut de Falcă şi Atanasiu, care sperau că un eventual succes ar putea şterge umilinaţa propriilor înfrângeri electorale şi  le-ar putea oferi trambulina  necesară pentru obţinerea unor funcţii de conducere la viitorul Congres. Falcă nu a renunţat la ideea unei candidaturi pentru şefia PNL; în timp ce Atanasiu caută soluţii să revină la cârma jocurilor de putere şi influenţă pentru care este renumit, inclusiv să facă şi să desfacă strategiile legate de viitoarea structură de conducere a partidului. 

Nici vechea conducere liberală în frunte cu Alina Gorghiu nu era străină de această strategie, iar urmaşa sa, Raluca Turcan a fost pusă şi ea la curent, ne-au declarat sursele citate. Aşa cum şi Cotroceniul a avut propriul său rol, cum s-a şi dovedit mai târziu. Contactele pe care Tăriceanu, Chiţoiu şi alţii le-au avut în ultima vreme cu  liberalii s-au înteţit şi au căpătat forma unui plan  ce aducea aminte mai degrabă de defunctul CDR: crearea unei largi majorităţi de centr -dreapta formată Din PNL, USR, ALDE, UDMR şi minorităţi. Scenariul unei astfel de majorităţi nu a fost prea îmbietător pentru UDMR şi cei din USR. Primii nu au uitat lecţiile trecutului cu nesfârşitele CPUN-uri, lungile certuri şi instalabilitatea guvernamentală pe care o implică coabitarea într-o astfel de coaliţie, în timp ce oamenii lui Nicuşor Dan nu au fost de acord, în niciun fel, cu ideea conlucrării cu un partid de traseişti şi parlamentari cu probleme penale cum este ALDE, ne-au explicat sursele citate.

Cu toate acestea, în ultimele 72 de ore, pe mai multe canale de comunicare, liberalii au inundat spaţiul public cu această formulă de guvern şi au amplificat existenţa unor divergenţe PSD versus ALDE. În plus, se arătau destul de optimişti, mai ales că la urechile lor ajunsese informaţia că astăzi Tăriceanu urma să aibă o nouă  discuţie cu Klaus Iohannis la Cotroceni pe această temă, întâlnire care ar fi trebuit să se transforme în semnalul de confirmare dat mai ales celor din UDMR şi USR că şeful statului ar susţine o astfel de coaliţie în Parlament.

Mai mult, președintele interimar PNL Raluca Turcan declara, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că liberalii vor iniția discuții cu partidele de dreapta pentru a vedea dacă ar fi posibilă o viitoare coaliție de dreapta în Parlament.

"Dacă vom ajunge în situaţia de a propune un premier, bineînţeles că domnul Dacian Cioloş va fi prima opţiune, însă în acelaşi timp noi suntem oameni realişti şi este clar că am ajunge în situaţia de a propune premier dacă s-ar forma o coaliţie de dreapta. Deci, trebuie să fie o persoană care să poată să strângă partidele de dreapta", spunea atunci Raluca Turcan.

Speranţele lor s-au năruit rapid. În contra-partidă, social-democraţii au avut discuţii cu liderul UDMR, Kelemen Hunor pentru a-i dovedi lui Tăriceanu că ALDE este dispensabil şi că majoritatea  parlamentară dorită se poate crea şi cu o altă formaţiune politică. Alarmat, Tariceanu a făcut pasul înapoi şi într-o nouă discuţie avută cu Dragnea, a revenit la vechea matcă a conclucrării cu PSD. Pentru a elimina orice dubii şi a rămâne în cărţile viitoarei guvernări, liderul ALDE a fost silit de Dragnea să se lepede public de toate păcatele recente şi să recunoască discuţiile purtate atât cu liderii PNL, cât şi cu preşedintele Klaus Iohannis. 

"Pot să vă confirm că au fost numeroase încercări de a fi convinși să ne aliem cu guvernul de centru dreapta. Ni s-au oferit din ce în ce mai mult, doar ne-or convinge să acceptăm. Pentru mine, reunificarea mișcării liberale, nu este un lucru care să mă lase indiferent.  Mi s-a propus chiar să preiau conducerea PNL. Privesc cu mâhnire la ceea ce se întâmplă. Nu vreau să vorbesc în temeni peiorativi de ceea ce i s-a întâmplat PNL-ului. Eu cred ca PNL are nevoie de o clarificare ideologică bazata pe principiile și valorile care au definit acest partid. Sigur că în perspectivă putem să discutăm. Electoratul ne-a dat un anumit vot pe care eu îl înțeleg să îl respect", a spălat Tăriceanu în public rufele liberale, amintind şi de întâlnirea secretă avută cu preşedintele Iohannis.

De cealalată Parte, liderul PSD a mimat uimirea. "Am fost surprins. Tăriceanu mi-a spus azi. Mi s-a părut puțin ciudat, în paralel cu consultările oficiale să aibă și discuțiile informale. A rămas consecvent alianței cu PSD. Am încredere totală pentru că a avut un comportament corect. Sper ca și Tăriceanu, și Constantin, să spună cu cine de la PNL au avut întâlniri, nu cum a spus domnul Orban că poate un portar i-a propus șefia PNL. (...) Nu știu unde a avut loc această întâlnire. Exact în ziua consultărilor a avut loc această întâlnire. Nu sunt constituționalist, dar nu este în regulă, mi se pare ciudat.", a spus Liviu Dragnea la Alexandria, după ce și-a preluat mandatul de deputat.

Pentru liberali, aceasta a fost ultima zvâcnire direcţionată spre Palatul Victoria, iar pentru Tăriceanu primul semn că a înţeles lecţia dată de PSD: nimeni nu este indispensabil în acest joc al Puterii,  iar doritori  aliniaţi pe margini sunt destui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.