Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii moldoveni au venit cu o propunere de compromis în negocierile cu partidele proeuropene

moldova ue

O noua runda de negocieri între partidele proeuropene de la Chisinau a avut loc luni seara în vederea formarii unei coalitii de guvernare dupa alegerile de la 30 noiembrie, fara ca formatiunile sa ajunga la o întelegere, functia de sef al statului ramânând în continuare un punct de divergenta.

În cadrul discutiilor, liberalii au venit cu o noua propunere de compromis, partidul lui Mihai Ghimpu sugerând, dupa cum relateaza jurnal.md, formarea unui grup de lucru în care sa fie prezenti si reprezentanti ai partidelor europene pentru a gasi în decurs de trei luni o solutie privind modalitatea de alegere a presedintelui în 2016.
De asemenea, Mihai Ghimpu a subliniat ca Partidul Liberal (PL) îsi mentine propunerea ca functia de procuror general sa fie ocupata de un specialist din Uniunea Europeana.
Luni seara, în cadrul unei emisiuni televizate, Mihai Ghimpu a declarat, potrivit agentiei IPN, ca PL nu-si doreste functia de presedinte, ci doar sa fie gasita o formula de alegere a sefului statului pentru a evita o eventuala criza politica. Liderul liberal a subliniat ca a renuntat la discutiile privind modul de alegere a presedintelui pentru ca sa poata fi constituita o alianta proeuropeana de guvernare, precizând însa ca va insista asupra acestui subiect dupa o perioada de trei luni.
La rândul sau, liderul Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a anuntat la încheierea discutiilor de luni seara ca noul parlament rezultat în urma scrutinului din noiembrie se va întruni miercuri, 21 ianuarie, pentru a-si alege conducerea, exprimându-si în acelasi timp speranta ca în cadrul sedintei va fi anuntat un acord de constituire a coalitiei de guvernare. 'Timp nu mai este. Mâine (marti) vom avea discutii cu colegii europeni, iar miercuri urmeaza sa ne regasim în sedinta plenara, unde urmeaza sa alegem persoanele în functiile de conducere. Timp de discutii mai este mâine (marti) si noaptea. Eu sper ca vom ajunge în sedinta plenara cu întelegerea unui acord de constituire a coalitiei de guvernare. În cazul în care nu vom avea acest acord, vom intra în sedinta plenara fara majoritate parlamentara si vom cere votul colegilor nostri deputati', a afirmat liderul liberal-democrat.
Vlad Filat a acuzat PL de blocarea negocierilor si a criticat propunerea acestei formatiuni de a numi în functia de procuror general o persoana din afara Republicii Moldova, motivând ca o persoana straina nu poate fi pregatita pentru aceasta functie. În acelasi timp, presedintele PLDM a respins si ideea partajarii tuturor functiilor. 'Ramânem în continuare pe pozitia ca functia de presedinte nu poate fi partajata. Cât priveste partajarea ministerelor, ele nu apartin unui politician. Important e ca redistribuirea ministerelor sa ofere eficienta si sa fie functionale', a afirmat Filat.
Acuzatii la adresa liberalilor au fost aduse si de liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, care sustine ca formatiunea lui Mihai Ghimpu ar fi refuzat conducerea unor ministere importante. Lupu a mai declarat ca propunerile facute de liberali luni seara vor fi discutate în cursul zilei de marti. 'Nu mai avem timp de pierdut... Partile implicate în procesul de negocieri mai au o zi la dispozitie pentru a accepta compromisurile', a declarat Marian Lupu, potrivit IPN.
În paralel cu negocierile purtate cu Partidul Liberal, liberal-democratii si democratii au initiat saptamâna trecuta si discutii cu Partidul Comunistilor (PCRM), având în ultimele zile mai multe întâlniri cu formatiunea lui Vladimir Voronin ce detine 21 de mandate în noul parlament cu 101 de locuri. Ziarul 'Timpul' scrie marti, citându-l pe liderul partidului 'Patria', controversatul om de afaceri Renato Usatîi, ca PLDM, PD si PCRM ar fi ajuns deja la o întelegere si ar fi fost stabilite numele celor care vor detine principalele functii în stat.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.