Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii se pregătesc de ce e mai rău - Cinci scenarii în PNL privind soarta coaliției cu PSD (surse)

psd pnl

Acalmia politică instalată la București ascunde diverse zbateri și îngrijorări de culise, într-o coaliție care, deși rezistă de luni bune, pare în continuare una fragilă. La PNL se discută diverse scenarii, axate pe eventualitatea în care social-democrații vor alege să părăsească actuala coaliție. Cea mai recentă discuție informală de acest fel a avut loc marți seara la sediul PNL, potrivit unor surse politice.

Pe fondul crizei economice actuale, cu perspective de agravare din cauza contextului internațional, liberalii suspectează că social-democrații își pregătesc ieșirea de la guvernare, pentru a nu deconta problemele economice și sociale care s-ar putea acutiza începând din toamnă. Astfel, liderii PNL se pregătesc pentru cinci scenarii referitoare la soarta coaliției de guvernare.

Potrivit surselor politice, primul scenariul este cel al unui PSD care ar pregăti, pentru toamna acestui an, un pachet de măsuri sociale în valoare de nu mai puțin de 40 de miliarde de lei. PNL s-ar găsi în iposibilitatea de a accepta un asemenea plan, ceea ce ar duce la ieșirea PSD de la guvernare, urmată de o susținere condiționată a guvernului din parlament.

Un al doilea scenariu ar avea în vedere tot ieșirea PSD de la guvernare, manevră care să nu fie urmată de o susținere a guvernului din parlament, ci de forțarea alegerilor anticipate. Un asemenea scenariu ar putea fi susținut chiar și de președintele Iohannis, potrivit surselor politice.

Al treilea scenariu vizează o ieșire a PSD de la guvernare abia la primăvară, la momentul în care, potrivit înțelegerii din toamna anului 2021, premierul Ciucă ar trebui să demisioneze pentru a face loc unui premier de la PSD. Social-democrații ar urma să refuze preluarea conducerii guvernului.

Liberalii analizează un plan de acțiuni și în eventualitatea în care social-democrații vor ieși de la guvernare abia în anul 2024, an cu nu mai puțin de patru runde de alegeri - europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. În acest fel, PSD ar avea și avantajul de a fi la guvernare până aproape de alegeri, și pe cel al unor campanii electorale din postura de partid de opoziție, lânsând PNL într-o ipostază dificilă.

În fine, un al cincilea scenariu vizează o eventuală continuare a colaborării până în 2024, cu menținerea actualei coalițiii și cu efectuarea rotației PNL-PSD a premierului în primăvara anului 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.