Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii sunt 'fierţi' pe tandemul Voiculescu-Arafat pentru carantinarea forţată a Timişoarei: 'Ingerinţe şi partipriuri politice'

UVT
Marilen Pirtea UVT

Carantinarea prelungită putea fi prevenită prin măsuri anterioare, luate responsabil, iar prelungirea "dictată" de la Bucureşti, ca o formă de decizie tutelară "de la centru", denotă faptul că nu se mai ţine cont de părerea "provinciei", a afirmat, duminică seara, deputatul liberal de Timiş, Marilen Pirtea.

Intervenţia sa urmează deciziei luate prin Ordin al Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, de prelungire a carantinei zonale impuse Timişoarei şi celor patru comune periurbane, cu încă 72 de ore.

"Carantina impusă timp de două săptămâni, în Timişoara şi localităţile limitrofe, nu a avut rezultatele dorite, ba din contră, rata de infectare a crescut, iar în Timişoara a creat mari discrepanţe între mediul privat şi cel de stat, având ca 'victime' colaterale, din nou, sectorul HoReCa şi sistemul de învăţământ. Prelungirea 'dictată' de la Bucureşti, ca o formă de decizie tutelara 'de la centru', ne face să ne întrebăm de ce mai e nevoie de părerea 'provinciei', oricare ar fi ea, dacă tot 'centrul' decide. Oricare ar fi raţiunile, noi credem în rigoarea măsurilor de prevenţie aplicate cu responsabilitate de autorităţi, nu în coerciţia carantinei, ca măsură finală. Deciziile nu trebuie afectate prin ingerinţe şi partipriuri politice", arată Marilen Pirtea, într-o postare pe Facebook.

El afirmă că, de-a lungul acestei perioade dificile, liberalii au venit cu soluţii pentru evitarea dezastrului din aceste domenii, dar care nu au fost luate în calcul de administraţia locală.

"Acum, când era nevoie acută de asumarea unor decizii radicale, ne aflăm în situaţia în care cel mai înalt reprezentant al municipalităţii (primarul Dominic Fritz - n.r.) s-a abţinut de la vot (în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de sâmbătă, privind ridicarea carantinării - n.r.). Am propus ajustarea TVA pentru industria alimentară, cu livrare de la 9% la 5%, o măsură menită să sprijine industria HoReCa, unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei în timpul pandemiei, am propus introducerea testelor rapide antigen SARS-CoV-2 pentru clienţii restaurantelor, dar şi pentru personalul din învăţământ, iar acum, după ridicarea restricţiilor, aflăm că totuşi, în localităţile din Timiş cu rata de infectare peste 6 la mia de locuitori, cursurile se vor desfăşura tot online", detaliază Pirtea.

Deputatul subliniază că efectele pandemiei din 2020, care se continuă în 2021, sunt ca un cataclism economic prin consecinţele deosebit de ample pe care le pot produce, culminând cu o contracţie economică mai gravă decât cea din timpul crizei de acum zece ani.

"În faţa acestei situaţii nu trebuie să avem ca unică armă de apărare doar respectarea măsurilor de distanţare socială, de igienă, vaccinarea sau, în ultimă fază, carantina, ci şi o organizare administrativ-teritorială responsabilă, care să ia cele mai eficiente decizii, doar în folosul comunităţii", punctează Pirtea.

Viceprimarul liberal al Timişoarei, Cosmin Tabără, a afirmat, în acelaşi context, tot într-o postare pe Facebook, că "este momentul să fim lăsaţi să decidem singuri. Mereu, încearcă alţii să decidă pentru noi. Dacă Bucureştiul vrea să ne ajute, să finanţeze cu bani pentru paturi ATI, să distribuie mult mai mult vaccinuri pentru această zonă profund afectată, să finanţeze spitalele în raport cu contribuţia financiară a judeţului nostru. Ajunge, să ne decideţi mereu soarta de la Bucureşti".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.