Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalul Ioan Cupşa spune că PNL salută decizia CCR referitoare la legea CSM: A identificat şi alte motive de neconstituţionalitate

PNL

PNL salută faptul că unele dispoziţii din modificările aduse Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost declarate neconstituţionale, liberalii intenţionând că sesizeze Curtea Constituţională şi în legătură cu alte articole din cele trei legi ale justiţiei, a declarat, marţi, deputatul PNL Ioan Cupşa.

"PNL salută decizia de astăzi a CCR prin care sesizarea noastră de neconstituţionalitate a fost admisă. Alături de sesizarea noastră a mai fost admisă şi sesizarea ÎCCJ. PNL şi-a luat un angajament public pe care îl va respecta întru totul, şi-a luat un angajament public de a proteja independenţa justiţiei prin toate mijloacele legale, parlamentare pe care le are la dispoziţie. Toate cele trei sesizări de neconstituţionalitate au fost admise de CCR. Se va relua procesul legislativ, se vor reîntoarce pentru revizuire în Parlament cele trei legi care modifică legile justiţiei. Nu s-a terminat cu aceste sesizări de neconstituţionalitate. Am ales ca tactică de la bun început să nu folosim, să nu tragem toate gloanţele deodată. Cum remarca domnul preşedinte Dorneanu, mai sunt şi alte motive pentru care cele trei legi, pachetul de legi ale justiţiei, se dovedesc a fi neconstituţionale", a afirmat Cupşa la Parlament.

El a spus că PNL îşi va respecta angajamentul public de a lupta pentru ca modificările impuse de PSD şi ALDE la cele trei legi ale justiţiei "să nu producă efecte". Întrebat dacă după vor fi operate modificările în comisia specială mai sunt posibile noi sesizări de neconstituţionalitate pe alte articole din cele trei proiecte de lege, Cupşa a răspuns: "Cu certitudine se va întâmpla acest lucru, o vom face. Vom vedea ce se întâmplă, inclusiv în procesul de revizuire, după ce va începe procesul de punere în acord cu deciziile CCR".

El a explicat că numai la una dintre cele trei legi liberalii au identificat peste 30 de motive de neconstituţionalitate. "Am ales ca tactică să ne folosim doar de o parte dintre aceste motive de constituţionalitate. În prima fază am folosit motive de natură extrinsecă, am sperat în a fi admise, spre surprinderea noastră Curtea a tratat diferit pe motive extrinseci. (...) În viitoarele sesizări de neconstituţionalitate se vor regăsi toate aceste motive pe care le-am identificat", a adăugat Cupşa.

PNL solicită conducerii Camerei Deputaţilor, preşedintelui Liviu Dragnea să ceară un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia despre aceste modificări, a reiterat Ioan Cupşa.

În opinia sa, modificările aduse celor trei legi de către PSD şi ALDE au trei scopuri.

"Doreau să controleze judecătorii şi procurorii numind procurorii de rang înalt, doreau să-i controleze, să-i supună presiunilor anchetându-i prin acea direcţie specială. Asta îşi doreau până la urma urmei şi niciunul dintre aceste scopuri nu şi l-au atins. PNL mai are încă aşi în mânecă şi vom folosi toate mijloacele parlamentare", a arătat deputatul liberal, conform Agerpres.

La rândul său, deputatul liberal Gabriel Andronache a subliniat că "este obligaţia majorităţii parlamentare să adopte proiectele de lege în conformitate cu dispoziţiile Constituţiei".

"Atât timp cât noi vom constata, după ce legea este adoptată, că există în continuare motive de neconstituţionalitate, bineînţeles că vom depune alte sesizări la Curtea Constituţională", a mai spus Andronache.

Curtea Constituţională a decis, marţi, că sunt neconstituţionale unele dispoziţii din modificările aduse Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.

Pe 30 ianuarie, Curtea Constituţională a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor este, în ansamblul său, constituţională în raport cu criticile formulate.

Pe 23 ianuarie, Curtea adopta cu unanimitate de voturi obiecţiile de neconstituţionalitate privind patru puncte din articolul I al Legii privind organizarea judiciară. Totodată, s-au respins, cu majoritate de voturi, obiecţiile referitoare la celelalte dispoziţii ale actului normativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.