Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia cere comunităţii internaţionale furnizarea de ajutor umanitar după trecerea ciclonului Daniel

X
Libia inundatii Derna

Libia cere comunităţii internaţionale furnizarea de ajutor umanitar după trecerea ciclonului Daniel

Preşedintele Consiliului prezidenţial libian, Muhammad Manfi, a declarat mai multe provincii din regiunea Cirenaica drept "zone sinistrate" şi a făcut apel la comunitatea internaţională să furnizeze ajutor umanitar după trecerea duminică a ciclonului Daniel, care a provocat, potrivit autorităţilor din estul ţării, moartea a cel puţin 2.000 de oameni şi până la 5.000 de dispăruţi numai în oraşul Derna, cel mai afectat, transmite EFE, conform Agerpres.

Al Manfi a menţionat că a contactat deja ţări precum Spania şi Italia pentru a-şi coordona sprijinul, iar companiile petroliere Total (Franţa) şi Eni (Italia) s-au angajat să pună marţi trei avioane la dispoziţia guvernului de la Benghazi.

La Benghazi, al patrulea oraş ca mărime din ţară, cu aproximativ 120.000 de locuitori, Semiluna Roşie a anunţat moartea a trei dintre membrii săi în timpul operaţiunilor de salvare, în timp ce Brigada 166, una dintre cele mai importante din Libia, a declarat că a pierdut 70 de luptători.

Oraşul este în prezent izolat pe cale terestră, după ce apele torenţiale au distrus drumuri şi poduri, şi nu dispune de electricitate sau comunicaţii.

Două dintre barajele sale au cedat luni, eliberând un total de 33 de milioane de metri cubi de apă şi acoperind zone rezidenţiale întregi, ceea ce a determinat autorităţile locale să înfiinţeze un spital de campanie.

Lipsa de resurse şi accesul dificil în aceste zone muntoase a obligat echipele de salvare şi cetăţenii să scoată victimele dintre dărâmături cu unelte de uz casnic şi să le îngroape în gropi comune în cimitirul din Martouba, la aproximativ 20 de kilometri distanţă, unde au fost duse până acum 350 de cadavre.

De asemenea, a fost înfiinţat un pod aerian între capitala Tripoli şi regiunea estică pentru a transporta pacienţii în stare critică, iar compania naţională Afriqiya Airways a oferit zboruri gratuite pentru deplasarea personalului medical şi a lucrătorilor umanitari.

Prim-ministrul guvernului de uniune naţională (GUN), cu sediul la Tripoli, Abdulhamid Debiba, a promis că statul îi va despăgubi pe toţi cei afectaţi de inundaţii şi a decretat trei zile de doliu pentru victime, iar drapelele din întreaga ţară să fie arborate în bernă.

Misiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite în Libia (UNSMIL) a precizat într-un comunicat că monitorizează îndeaproape situaţia de urgenţă şi este pregătită să ofere asistenţă umanitară urgentă pentru a completa eforturile naţionale şi locale.

După ce a lovit Grecia şi Turcia în ultimele zile, ciclonul Daniel a fost retrogradat la furtună subtropicală pe 9 septembrie şi se aşteaptă ca, începând de luni, să slăbească în Libia, în timp ce se îndreaptă spre Egiptul vecin, potrivit unui raport al Centrului Meteorologic Regional Arab.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.