Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia doreşte organizarea unei conferinţe internaţionale la Derna, la o lună după trecerea furtunii Daniel

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
derna libia

Libia doreşte organizarea unei conferinţe internaţionale la Derna, la o lună după trecerea furtunii Daniel

Autorităţile din Estul Libiei au anunţat vineri că au în vedere organizarea, pe 10 octombrie la Derna, a unei conferinţe ''internaţionale'' pentru reconstruirea acestui oraş devastat de inundaţii, transmite AFP, conform Agerpres.

''Guvernul invită comunitatea internaţională să participe la conferinţa pe care prevede să o organizeze în 10 octombrie la Derna pentru a prezenta proiecte moderne şi rapide pentru reconstruirea oraşului'', a indicat executivul Estului Libiei, într-un comunicat semnat de şeful său, Oussama Hamad.

Acest guvern indică faptul că apelul la această conferinţă intervine ca ''răspuns la cererile locuitorilor oraşului sinistrat Derna şi ai altor oraşe (din Est) care au suferit pagube'' după trecerea furtunii Daniel, pe 10 septembrie.

Guvernul rival, recunoscut de ONU şi cu baza în capitala Tripoli, nu a reacţionat deocamdată la acest anunţ.

După căderea regimului lui Muammar Ghaddafi în 2011, în Libia s-a instalat haosul, ţara ajungând să fie guvernată de două administraţii rivale: una la Tripoli, condusă de Abdelhamid Dbeibah, iar cealaltă în Est, reprezentată de parlament şi afiliată taberei conduse de mareşalul Khalifa Haftar.

Participarea la o asemenea conferinţă ar putea constitui astfel o adevărată durere de cap diplomatică pentru numeroase ţări, guvernul Estului libian nefiind recunoscut la nivel internaţional.

Dacă ideea se va concretiza, conferinţa va avea loc exact la o lună după trecerea furtunii devastatoare Daniel prin partea de est a Libiei.

Furtuna a lovit în special Derna, un oraş cu 100.000 de locuitori aflat pe malul Mediteranei, antrenând ruperea a două baraje în amonte şi provocând o inundaţie de amploarea unui tsunami.

Potrivit celui mai recent bilanţ oficial, comunicat marţi seară de ministrul sănătăţii din Estul Libiei, Othman Abdeljalil, inundaţiile s-au soldat cu 3.351 de morţi. Organizaţiile umanitare şi autorităţile libiene se tem însă că bilanţul se va agrava din cauza numărului mare al celor daţi dispăruţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.