Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia: Mareșalul Haftar se împotrivește acordului cu Italia de combatere a migrației și a ordonat să se acționeze împotriva navelor străine

Khalifa Haftar

Mareșalul Khalifa Haftar, care controlează partea de est a Libiei și conduce autoproclamata Armată Națională Libiană (ANL), a ordonat trupelor sale să împiedice intrarea navelor militare străine în apele teritoriale libiene, împotrivindu-se astfel acordului prin care guvernul libian recunoscut de ONU a permis Italiei să desfășoare o operațiune navală de combatere a migrației, informează joi AFP, preluat de agerpres.

"Mareșalul Khalifa Haftar a ordonat Statului Major al marinei să împiedice intrarea oricărei nave străine în apele teritoriale libiene fără autorizația ANL", a anunțat un purtător de cuvânt al lui Haftar.

Acesta din urmă și guvernul său paralel instalat în estul Libiei contestă legitimitatea guvernului de uniune națională (GNA) de la Tripoli condus de premierul Fayez al-Sarraj și recunoscut de comunitatea internațională.

Forțele loiale lui Khalifa Haftar controlează un teritoriu vast care se întinde de la frontiera cu Egiptul până în zona centrală a Libiei, inclusiv circa 1.300 de kilometri de-a lungul coastei Mediteranei.

Guvernul italian a decis vineri să lanseze o misiune navală, ca parte a eforturilor de a diminua afluxul migrator masiv venit dinspre Africa. Misiunea constă în oferirea de sprijin tehnic și logistic gărzii de coastă libiene în acțiunile împotriva traficanților, iar planul ei a fost convenit săptămâna trecută de premierul italian Paolo Gentiloni împreună cu omologul său libian Fayez al-Sarraj.

La scurt timp după ce parlamentul de la Roma a aprobat operațiunea, o navă de patrulare italiană a intrat miercuri în apele teritoriale libiene și s-a îndreptat spre portul Tripoli. O a doua navă este așteptată să se alăture în zilele următoare.

Sute de mii de migranți proveniți din statele Africii subsahariene — și peste 95.000 de la începutul anului în curs — au debarcat în Italia în ultimii ani după ce au reușit să traverseze Libia ca urmare a haosului ce persistă în această țară de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Ghaddafi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.