Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia: Mareşalul Haftar anunţă `eliberarea totală` de jihadişti a oraşului Benghazi, după trei ani de lupte

Khalifa Haftar

Mareşalul Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, a anunţat miercuri seara "eliberarea totală" de jihadişti a oraşului Benghazi, după mai mult de trei ani de lupte sângeroase, transmite AFP preluat de agerpres.

"După o luptă continuă contra terorismului şi agenţilor săi, care a durat mai mult de trei ani, (...) vă anunţăm eliberarea oraşului Benghazi de terorism. O eliberare totală", a declarat mareşalul Haftar, într-un discurs televizat. 

Libia a căzut pradă haosului după înlăturarea de la putere a fostului dictator Muammar Ghaddafi, în 2011.

În cursul primăverii anului 2014, mareşalul Khalifa Haftar a lansat o operaţiune pe care a intitulat-o "Demnitate", pentru recucerirea oraşului Benghazi, bastion al revoluţiei libiene căzut în mâinile jihadiştilor. 

Printre grupările armate active în acest al doilea oraş al Libiei se numărau Consiliul Shura al Revoluţionarilor din Benghazi, o coaliţie de miliţii islamiste, ce aveau în rândul lor presupuşi membri ai grupării Stat Islamic (SI), şi Ansar al-Sharia, considerată organizaţie teroristă de către ONU şi SUA, grupare apropiată de Al Qaida, care şi-a anunţat dizolvarea la finalul lunii mai. 

În discursul său, mareşalul Haftar a adus un omagiu "caravanelor de martiri" ucişi în luptele contra jihadiştilor şi a adăugat că Benghazi intră de acum "într-o nouă eră de pace, securitate, reconciliere (...) şi reconstrucţie". 

Două autorităţi îşi dispută puterea în Libia: un guvern de uniune naţională (GNA), cu baza la Tripoli şi recunoscut de comunitatea internaţională, şi autorităţi nerecunoscute, cu baza în estul ţării, legate de mareşalul Haftar. 

Acesta, un fost demnitar al regimului Ghaddafi care a trăit totodată în SUA, este acuzat de rivalii săi, în special puternicele miliţii din Misrata (vest), că doreşte să instaureze un regim militar în Libia. 

Haftar, şeful autoproclamatei armate naţionale libiene (ANL), a putut conta pe susţinerea Egiptului vecin şi a Emiratelor Arabe Unite, înainte de a se apropia de Rusia la începutul lui 2017. 

Deşi nu i-a fost atribuit niciun post în acordul politic interlibian încheiat în 2015, care a dus la formarea GNA, mareşalul Haftar s-a impus ca un interlocutor indispensabil, în special după cucerirea a patru terminale petroliere în estul ţării, de unde se exportă majoritatea petrolului libian, conchide AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.