Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia organizează referendum privind Constituţia în 2021

The Economist
Libia

Participanţii la dialogul politic inter-libian, reuniţi în Egipt, au convenit miercuri să organizeze un referendum asupra Constituţiei înainte de alegerile din decembrie 2021, a anunţat miercuri Ministerul de Externe egiptean, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Egiptul ''salută acordul survenit între partidele libiene la Hurghada (...) şi apreciază eforturile care au condus la acordul privind organizarea unui referendum referitor la proiectul de Constituţie în vederea alegerilor libiene la 24 decembrie 2021'', a indicat ministerul într-un comunicat.

Noi discuţii inter-libiene vor avea loc în Egipt în februarie în vederea stabilirii "foii de parcurs pentru referendum şi alegeri".

Citește și: Ilie Năstase a răbufnit după ce s-a scris că e în pragul falimentului:  Numai proștii spun asta

Libia, împărţită între două autorităţi rivale, are în prezent o constituţie provizorie datând din 2011 şi un proiect de lege fundamentală, dintre care anumite articole sunt controversate şi care nu a fost adoptat.

Discuţiile de la Hurghada urmau să decidă pe ce bază legală vor fi organizate viitoarele alegeri parlamentare şi prezidenţiale.

La jumătatea lunii noiembrie, aleşii libieni au cerut aprobarea unei Constituţii înainte de organizarea alegerilor, fără a pune la îndoială data scrutinului din 24 decembrie.

Libia a fost cufundată în haos de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011. Două autorităţi se luptă pentru putere, pe fondul unor implicaţii străine: Guvernul de Uniune Naţională (GNA) din Tripoli, recunoscut de ONU, şi Armata Naţională Libiană (ANL) a mareşalului Khalifa Haftar, în estul ţării.

După eşecul ofensivei lansate de mareşalul Haftar în aprilie 2019 pentru a cuceri Tripoli, cele două tabere au încheiat o încetare a focului permanentă în octombrie şi au regăsit calea dialogului, încurajată de ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.