Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia, pe un butoi cu pulbere: Guvernul paralel și-a anunțat intrarea în Tripoli

CNBC.com
Libia

Guvernul libian numit de Parlament şi-a anunţat, în noaptea de luni spre marţi, intrarea în capitala Tripoli, sediul puterii executive rivale ce refuză să cedeze puterea, relatează France Presse, scrie AGERPRES.

Serviciul de presă al acestui guvern a anunţat într-un comunicat "sosirea prim-ministrului guvernului libian, dl Fathi Bashagha, însoţit de mai mulţi miniştri, în capitala Tripoli, pentru a-şi începe activitatea acolo".

Ciocniri între grupuri armate au izbucnit la Tripoli la scurt timp după intrarea guvernului lui Bashagha în capitală, a constatat un jurnalist AFP.

În februarie, Parlamentul cu sediul în estul ţării l-a desemnat pe Fathi Bashagha, fost ministru de interne, ca nou prim-ministru. Dar acesta nu a reuşit până acum să înlăture executivul instalat la Tripoli şi condus de omul de afaceri Abdelhamid Dbeibah, care a afirmat în repetate rânduri că va preda puterea doar unui guvern ales.

Guvernul lui Abdelhamid Dbeibah s-a născut la începutul anului 2020 dintr-un proces politic sub egida ONU, cu misiunea principală de a organiza alegeri legislative şi prezidenţiale, programate iniţial pentru decembrie anul trecut, dar amânate sine die.

Rivalii săi politici consideră că mandatul său s-a încheiat odată cu această amânare.

Afectată de diviziunile dintre instituţiile concurente din Est şi Vest, Libia se luptă să iasă din peste un deceniu de haos politic şi conflicte după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, în urma Primăverii Arabe.

Producţia de petrol, principala sursă de venit a ţării, este din nou ostatica diviziunilor politice, cu un val de închideri forţate ale siturilor petroliere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.