Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Librăria Lello din Porto, veche de peste un secol, salvată de la faliment de Harry Potter

Agerpres
librarie Lello

Librăria Lello din oraşul Porto, care a inspirat-o pe J.K. Rowling în seria ''Harry Potter'', a reuşit să se salveze de la faliment introducând o taxă de intrare pentru vizitatori, mulţi dintre aceştia admiratori ai micului vrăjitor de la Hogwarts, relatează sâmbătă AFP preluat de agerpres.

Înarmate cu aparate de fotografiat, zeci de persoane stau la coadă pentru a vizita librăria situată în centrul istoric al Porto şi devenită una dintre principalele atracţii turistice ale acestui oraş din nordul Portugaliei.

Librăria este un loc obligatoriu de pelerinaj pentru admiratorii seriei ''Harry Potter''. Scriitoarea britanică J.K. Rowling, care a locuit în Porto la începutul anilor '90, a folosit oraşul ca sursă de inspiraţie pentru descrierea atmosferei şi decorurilor din carte.

Similar altor celebre librării independente din ţară, Lello s-a confruntat cu probleme financiare, iar dacă în urmă cu patru ani era în pragul falimentului, astăzi, îi trec pragul aproape 4.000 de vizitatori în fiecare zi când sezonul este în toi.

Pentru a dezastrul financiar, conducerea librăriei a avut ideea de a înmulţi evenimentele culturale şi de a solicita o taxă de intrare vizitatorilor în valoare de 5 euro.

Taxa de intrare este asemenea ''unui bon deductibil în momentul cumpărării unei cărţi'', a explicat pentru AFP unul dintre responsabilii pentru relaţia cu presa ai librăriei.

Acest sistem demarat acum patru ani a ''permis reglarea fluxului turiştilor'' şi ''transformarea vizitatorilor în cititori'', spune Aurora Pedro Pinto, preşedinta consiliului de administraţie.

Demersul s-a dovedit un succes pentru că a permis librăriei să depăşească, din nou, pragul de un milion de vizitatori în 2018, să-şi crească echipa de la 9 salariaţi în 2015, la 60 la începutul lui 2019 şi să vândă în medie 1.200 de cărţi pe zi, potrivit datelor comunicate de Lello.

Librăria, cu faţada sa albă în stil neogotic pe frontispiciul căreia stă scris cu litere aurii ''Lello & Irmao'' (Lello şi fratele), este prezentată deseori ca ''templu al literaturii'', cu un fond de carte de peste 60.000 de tomuri, şi a fost vizitată de cei mai renumiţi scriitori portughezi.

Lambriurile sale bogate, plafonul imens din sticlă colorată, rafturile care depăşesc mai mulţi metri în înălţime şi, în special, scara centrală interioară vopsită în roşu, în formă de opt, au făcut ca această librărie, care duminică aniversează 113 ani de la înfiinţare, să fie numită, de nenumărate ori, una dintre cele mai frumoase din lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.