Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Licitație controversată - Un desen de Rubens a fost vândut cu 8,2 milioane de dolari

cotidianul.ro
muzeu expozitie tablouri

Un desen al maestrului flamand Rubens a fost vândut, miercuri, pentru 8,2 milioane de dolari la New York, în cadrul unei licitaţii controversate, unii estimând că familia regală olandeză, proprietara operei, ar fi trebuit să propună lucrarea muzeelor olandeze, scrie AFP potrivit news.ro.

Acest desen - "Nude study of a young man with raised arms" - de mărime excepţională (49 de centimetri pe 31 cm), reprezentând un tânăr cu braţele ridicate şi destinat pentru tripticul "L'Erection de la croix" (anul 1610), a fost achiziţionat în 1838 de prinţul Willem van Oranje, viitorul rege al Olandei Willem II.

Spre deosebire de majoritatea monarhiilor, în Olanda există o separare între patrimoniul naţional şi cel al suveranilor din dinastia Orania.

Averea regală a fost estimată, în 2011, la 220 de milioane de dolari de către revista Forbes.

În ultimele săptămâni, anunţul prin care se puneau în vânzare mai multe opere de artă din colecţia casei regale a stârnit critici din partea muzeelor olandeze.

Ele au estimat că principesa Cristina, care deţinea desenul de Rubens vândut miercuri, ar fi trebuit mai întâi să le propună muzeelor să-l cumpere înainte de a-l vinde la licitaţie în străinătate.

Este vorba despre o datorie morală, potrivit muzeelor, care precizează că desenul lui Rubens face parte din patrimoniul cultural olandez.

Deputaţi ai Partidului social-liberal D66, membru al colaiţiei de guvernământ, au avut de asemenea rezerve, înainte ca ministrul Culturii, care face parte din aceeaşi formaţiune politică, să afirme că decizia de vânzare a unei opere de artă aparţine proprietarului ei.

La rândul său, prim-ministrul Mark Rutte a afirmat că este vorba despre o "chestiune privată".

"Este o distincţie importantă de făcut în măsura în care desenul aparţine unei colecţii private şi unui particular", a explicat, pentru AFP, Greg Rubenstein, responsabil al departamentului de desene al maeştrilor vechi de la Sotheby's, casa de licitaţii care a organizat vânzarea. "Proprietarul poate face cu ea ce doreşte, inclusiv să o vândă".

Miercuri, după câteva minute marcate de un duel între un cumpărător din sală şi un altul la telefon, desenul a fost cumpărat pentru 7 milioane de dolari, adică un total de 8,2 milioane cu taxe şi comisioane incluse. Estimarea făcută de Sotheby's a fost între 2,5 şi 3,5 milioane de dolari.

Precedentul record pentru un desen al maestrului olandez a fost stabilit la o vânzare organizată la Londra de casa Christie's în 2014, cu 3,2 milioane de lire sterline (5,5 milioane de dolari) pentru "Samson & Delila".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.