Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Licitaţie - Un tablou de Nicolae Tonitza, a fost evaluat la 200.000 de euro

cotidianul.ro
muzeu expozitie tablouri

Tabloul lui Nicolae Tonitza "Lecţia", ulei pe carton realizat între anii 1920 şi 1940, a fost evaluat între 100.000 şi 200.000 de euro şi va fi licitat în sesiunea Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti care va avea loc 22 octombrie, de la ora 19.00, la Athénée Palace Hilton Bucureşti potrivit news.ro

Tema copilăriei apare în creaţia pictorului Tonitza încă de timpuriu, începând cu anii 1912, când le va surprinde primele inocenţe, în opere precum "Joc de copii", "Cap de fetiţă", "Ticuleana" sau "Bébé". Tema copilăriei va fi măiestrită putin mai târziu, în anul 1921, când se va muta cu familia la Vălenii de Munte pentru o perioadă de trei ani, în urma unei invitaţii făcute de fostul său coleg de studenţie, pictorul Dumitru Pavlu.

O altă lucrare de Tonitza, "Liniştea eternă" (1933), a fost evaluată între 60.000 şi 100.000 de euro.

"Primăvara în livadă", ulei pe pânză de Nicolae Grigorescu, a fost estimat între 50.000 şi 80.000 de euro, în timp ce "Santinela", semnată de acelaşi artist, a fost evaluat la 50.000 de euro.

Theodor Pallady, Octav Băncilă, Nicolae Dărăscu, Gheorghe Petraşcu, Ştefan Luchian, Theodor Aman, Alexandru Ciucurencu sunt prezenţi cu lucrări în licitaţia de toamnă.

Un alt eveniment al sesiunii de vânzări îl reprezintă "Vânzătoarea de covoare", de Francisc Şirato, singurul tablou românesc din colecţia IBM care va fi expus de marţi, la Athénée Palace Hilton. Opera a fost evaluată între 15.000 şi 25.000 de euro.

România a participat în 1939 la Expoziţia Universală de la New York cu tablouri semnate, printre alţii, de Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Francisc Şirato, Ion Theodorescu sau Nicolae Tonitza. La  pavilionul românesc de pe Arena "Arthur Ashe" din New York, tablourile lui Francisc Şirato l-au cucerit pe Thomas Watson, CEO IBM, care era şi colecţionar de artă şi care cumpără tabloul "Vânzătoarea de covoare" cu 25.000 de lei.

Vreme de 56 de ani, în perioada anilor 1939-1995, opera a făcut parte din colecţia de tablouri cu tematică industrială şi comercială din toate ţările lumii a IBM, Statele Unite ale Americii.

În 1995, tabloul a fost cumpărat de un alt colecţionar de artă la expoziţia "Contemporany Art of 79 Countries" din San Francisco şi a devenit parte a unei colecţii particulare din Pennsylvania, SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.