Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lider ALDE atacă raportul GRECO: 'Sunt aceiași experți care au închis ochii la protocoalele secrete'

greco_m

Președintele ALDE Dâmbovița, Ionel Petre, crede că raportul GRECO reprezintă doar reacția unor experți străini despre justiția din România, „aceiași experți care au închis ochii ani la rândul la protocoalele secrete, la dosarele fabricate de DNA”, informează MEDIAFAX.

Președintele ALDE Dâmbovița, Ionel Petre, susține, într-un comunicat remis marți presei, că raportul GRECO reprezintă doar reacția unor experți străini despre justiția din România.

„Constat astăzi, îngrijorat, că Raportul GRECO cu privire la impactul modificărilor aduse legilor justiției asupra politicilor anticorupție din România reprezintă doar reacția unor experți străini despre justiția din România. Aceiași experți care au închis ochii ani la rândul la protocoalele secrete, la dosarele fabricate de DNA, la funcționarea ilegală a unei secții în cadrul DNA de anchetare a magistraților. În schimb, aceiași reprezentanți GRECO nu au nicio problemă că niște procurori, aleși pe niciun criteriu de către Kovesi, au urmărit, interceptat și ascultat sute și sute de magistrați, cărora le-au deschis dosare ținute în așteptare ani de zile, doar pentru a li se arăta pisica! Acele dosare erau în regulă? Ele nu mai reprezentau presiuni politice?!?”, spune Ionel Petre.

Citește și: Gabriela Firea, mesaj pentru urechile fine din politică, la externarea din spital: Nu mor caii când vor câinii

Potrivit acestuia, implementarea acestor rapoarte se face prin dialog și evaluări reciproce, nu prin constrângere sau șantaj.

„Acum, prin Raportul GRECO ni se spune că România nu a implementat decât 4 din cele 13 recomandări ale experților. Nu pot permite ca zilele următoare reprezentanții PNL și USR să manipuleze opinia publică. Oamenii trebuie să știe că implementarea rapoartelor GRECO funcționează prin dialog constant cu autoritățile statului membru, prin evaluări reciproce, de-a lungul unor perioade lungi de timp și nicidecum prin constrângere sau șantaj”, mai spune liderul ALDE Dâmbovița în comunicatul remis presei.

El susține că raportul include opinii care preiau „vădit subiectiv doar o parte din punctele de vedere existente la nivelul instituțiilor române”.

„Raportul final GRECO include o serie de opinii care preiau vădit subiectiv doar o parte din punctele de vedere existente la nivelul instituțiilor române. Acest raport trebuie analizat sistematic și trebuie expuse problemele pe care le conține. Altfel, astăzi, corupția reprezintă în continuare o amenințare serioasă împotriva statului de drept, democrației, drepturilor omului, echității și justiției sociale, iar prin implicarea unor ”Experți străini” se împiedică dezvoltarea economică a României, punând în pericol stabilitatea instituțiilor democratice și bazele morale ale societății românești”, se mai arată în comunicatul semnat de Ionel Petre.

Citește și: ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni - Plouă zi de zi, scăpăm temporar de caniculă

Ministerul Justiției a publicat, marți, cele două rapoarte GRECO la adresa României.

Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO) a transmis că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.