Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lider PNL reacționează la criza din Orientul Mijlociu: modernizarea armatei trebuie accelerată și extinsă!

adevarul.ro
orientul mijlociu

Nu vom avea un război extins cu epicentrul în Orientul Mijlociu, afirmă deputatul PNL Ovidiu Raețchi, precizând că va urma însă o lungă perioadă de depreciere a atmosferei din relațiile internaționale. „O perioadă de descentrare, cu multe puncte fierbinți și mulți actori care acționează imprevizibil și zgomotos. Se conturează o epocă macho, în care amenințările vor deveni o practică diplomatică răspândită”, dezvoltă deputatul PNL Ovidiu Raețchi.

Președinții SUA și Iran au început războiul pe Twitter: Răspunsul pe care Hassan Rouhani l-a dat unei amenințări lansate de Trump

„În acest context, deși aflată relativ aproape de Orientul Mijlociu și Rusia - zone care generează instabilitate - România are o poziție privilegiată grație apartenenței la Uniunea Europană și, concomitent, parteneriatului cu Statele Unite. Cele două calități - și asta e foarte important - se completează și se echilibrează reciproc. Însă, pentru confortul nostru pe termen mediu și lung, programul de modernizare a Armatei Române prin alocarea a 2% din PIB rămâne un proiect esențial - egal în importanță cu un proiect de țară. În lumea în care intrăm - nu una a războiului, repet, ci mai degrabă a tonului răstit și a nervilor tari - contează tot mai mult modul în care coparticipi la securitatea ta și a aliaților tăi. 2% din PIB pentru Apărare a fost una dintre cele mai inspirate decizii politice românești din ultimul deceniu. Ea a venit pe fondul crizei din Ucraina și a fost menită să crească potențialul nostru defensiv la Marea Neagră. Astăzi, în contextul unei noi crize - cea din Orientul Mijlociu - programul de modernizare a Armatei trebuie accelerat și adaptat. Prioritățile asumate de Parlament în urmă cu trei ani se cer completate, în noul context de securitate, cu direcții noi de dezvoltare: din 2020 vom începe discuții, în estimarea mea, pentru F-35 și drone”, transmite liberalul.

Deputatul PNL afirmă că România este astăzi o țară sigură, mult mai sigură decât unii dintre vecinii săi.

„Și asta pentru că a făcut opțiuni strategice corecte - pe care trebuie să le continuăm în următorul deceniu. Iar acest deceniu va fi unul în care națiunile vor contribui tot mai mult la propria siguranță, suplimentând astfel garanțiile esențiale pe care le primesc din partea aliaților”, adaugă Raețchi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.