Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lider PSD: Corina Crețu trebuie să decidă dacă este comisarul UE sau al PNL

arhiva personala
Corina Cretu

Corina Crețu trebuie să se decidă dacă este comisarul UE sau al PNL, a susținut deputatul Ioan Dîrzu, lider al PSD Alba, într-o declarație politică, solicitându-i acesteia să spună dacă politica de absorbție a fondurilor se face cu Guvernul sau ”doar cu unii primari PDL,la cafea și recepții scumpe”, scrie Mediafax.

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, a susținut marți, într-un comunicat de presă, că îl îngrijorează că timpul petrecut de Corina Crețu alături de primarii ”PDL-iști îi întunecă judecata”.

”Doamna Corina Crețu trebuie să decidă dacă este comisarul UE sau al PNL (...) Mă îngrijorează faptul că, timpul petrecut de doamna Crețu alături de primarii PDL-iști îi întunecă judecata. O vedem tot mai des pe doamna Crețu cu oameni care au girat fraudarea fondurilor europene în perioada Băsescu-Boc, oameni care au ținut România la cele mai mici cote de absorbție de fonduri europene. Doamna Crețu, dacă dorește, poate să fie foarte bine comisar PPE. Nu ne deranjează, doar să ne-o spună și nouă, celor din țară, pentru cine lucrează. De asemenea, doamna Crețu să ne spună, când vine în România, dacă politica de absorbție a fondurilor se face cu Guvernul sau doar cu unii primari PDL, la cafea și recepții scumpe”, scrie Dîrzu.

Dîrzu consideră de neînțeles cum „adevărul” e considerat de comisarul european o „agresiune” la adresa sa.

”Dimpotrivă, Corina Crețu ar trebui să explice de ce prețurile propuse de BEI sunt atât de umflate și de ce dânsa le susține. Guvernarea actuală este pro-europeană, are tot interesul, dorește și face toate demersurile necesare pentru absorbția fondurilor europene, dar acest lucru nu se poate face în orice condiții și în niciun caz într-o formulă care înseamnă costuri uriașe. Dincolo de orice declarație și atitudine politică stau cifrele și documentele pe care, nu știm din ce motive, doamna Crețu le ignoră. În chestiunea spitalelor județene realitatea este că proiectele concepute de BEI pentru cele trei spitale regionale – Cluj, Iași și Craiova – costă 1.347.599.086 euro – peste 1,3 miliarde de euro”, mai arată sursa citată.

În comunicat se mai arată că finanțarea europeană pentru toate cele trei spitale este 150 de milioane de euro, adică 11%.

”Din acești 150 de milioane de euro, 120 de milioane reprezintă paper-work-ul – hârtiile - proiectul făcut de BEI (respectiv studiu de fezabilitate, desing, proiect, etc). Practic din banii de UE, pentru cele 3 spitale, mai rămân 30 de milioane de euro pentru construcție. Statul român ar urma să pună diferența, respectiv 1.197.599.086 de euro – aproape 1,2 miliarde de euro. În cea mai mare parte acești bani ar fi plătiți tot unor firme europene pentru construcții, dotare, utilare, dat fiind că proiectantul este BEI și el dă soluțiile. În mod real însă, costul construcției, dotărilor și echipamentelor necesare pentru un astfel de spital este 140 milioane euro. Deci dacă statul român și-ar propune să facă cele 3 spitale fără niciun ban de la Uniunea Europeană și fără BEI, atunci efortul statului Român ar fi de 420 milioane euro, deci la o treime din costul în varianta Corina Crețu”, se mai arată în comunicat.

Astfel, liderul PSD Alba îi cere Corinei Crețu să explice de ce insistă ca statul român să plătească din taxele plătite de români ”un preț de 3 ori mai mare decât cel real”.

”Mai mult, dacă cele trei spitale ar fi realizate în parteneriat public privat, iar statul român ar participa cu maxim 25% din investiția inițială, atunci efortul statului ar fi și mai mic, respectiv de doar 105 milioane lei, deci de 12 ori mai mic decât cel din varianta promovată de Corina Crețu. Până acum Corina Crețu nu a explicat de ce sunt atât de mari costurile în varianta în care s-ar folosi fonduri europene, comparativ cu cele oferite de dezvoltatori cu experiență în astfel de proiecte”, a mai transmis Ioan Dîrzu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.