Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lider PSD: 'Cumințenia Pământului' și 'Necumințenia Guvernului Birocrat'

facebook
cumintenia pamantului guvern

Unul dintre cei mai vizibili lideri ai PSD aruncă vorbe grele la adresa guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș din cauza subscripției publice pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși, ”Cumințenia Pământului”.

Senatorul Șerban Nicolae e de părere  că toată campania guvernamentală  e ”bazată pe o crasă manipulare a unui amestec de adevăr și minciună, ci este din ce în ce mai ticăloasă”. El îl avertizează pe premierul Cioloș că nu va scăpa de răspundere după ce va statul va cumpăra opera de artă.

”„Cumințenia Pământului” și „Necumințenia Guvernului Birocrat”

Citește și: S-a îmbrăcat transparent și a prezentat rubrica meteo: Gafă de prezentatoare TV / VIDEO

Campania guvernului privind subscripția publică pentru achiziționarea unei cunoscute opere brâncușiene nu este doar bazată pe o crasă manipulare a unui amestec de adevăr și minciună, ci este din ce în ce mai ticăloasă.

Pentru că, de multe ori, majoritatea operează cu declarații neverificate, este aproape unanim acceptată ca un adevăr incontestabil, minciuna potrivit căreia Brâncuși ar fi oferit statului român atelierul său din Paris, ca donație, dar autoritățile vremii l-ar fi refuzat din motive politice. Într-un interviu acordat Agerpres, Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris, demontează impecabil această mostră de propagandă stupidă.

Citește și: Ei sunt românii care-și vând nunta pe OLX

În aceeași logică, campania guvernamentală privind subscripția publică pentru completarea sumei necesare pentru achiziționarea, de către statul român, a operei brâncușiene „Cumințenia Pământului” de la actualii proprietari, se bazează pe minciună, manipulare și pe propagandă. Prefăcându-mă naiv, pot să accept că, spre deosebire de românii patrioți care consideră că toate operele artistice create de români trebuie cumpărate de statul român, actualii proprietari sunt niște români nepatrioți, care, în ticăloșia lor, abia așteaptă să dea unor străini una din operele artistice de căpătâi ale culturii române, pierzând-o pentru totdeauna. Chiar dacă legea, pentru orice român alfabetizat, exclude o asemenea ipoteză (a se vedea art. 34-43 din Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil), campaniile media pun accentul exact pe riscul înstrăinării unei opere a culturii române.

Recent, s-a adăugat o nouă dimensiune, una politică. Adică, operele de artă au ajuns în mâna statului fiind confiscate de comuniști, justiția le-a redat adevăraților proprietari, iar statul trebuie să le răscumpere la valoarea de piață. Chiar dacă statul român nu ar fi apelat la subscripție publică, nu există nici temei legal și nici justificare morală pentru ca aceste opere să fie cumpărate de la proprietarii actuali, persoane sau entități private. Valoarea de piață și tranzacționarea unei opere artistice urmează aceleași legi ale comerțului ca orice alt produs. Dacă există un cumpărător, mai ales unul care se declară „obligat să cumpere”, vânzătorul e un om făcut.

Citește și: Cum s-a ajuns la cea mai mare sinucidere în masă din istorie. Aproape 1000 de oameni și-au pus concomitent capăt vieții

Comerțul legal cu opere de artă, cu obiecte care au aparținut unor personalități și cu alte asemenea se face prin licitații publice, prin intermediul unor operatori economici autorizați, iar prețul de pornire este rezultatul unor evaluări făcute de experți consacrați, cu participarea unor entități esențiale – muzee și centre de artă, universități, societăți de asigurări etc. State mult mai bogate ca România și colecționari foarte potenți financiar nu participă din rațiuni de pretins patriotism la aceste tranzacții, chiar dacă operele comercializate aparțin lui Da Vinci, Picasso, Van Gogh, Rodin, Monet sau Klimt, spre exemplu.

Să recapitulăm:

- „Cumințenia Pământului” a fost, prin voința artistului, încă de la început destinată unui proprietar privat, fără ca autorul să condiționeze în vreun fel expunerea publică a operei sale sau alte obligații pentru proprietar.

- Legea specifică protejează operele artistice clasificate, de tezaur, acestea neputând fi exportate definitiv și având condiții stricte de tranzacționare.

- Nu există nicio conotație politică în comerțul cu operele lui Brâncuși, introducerea sugestiilor și a mesajelor subliminale pe această temă fiind doar rodul unei ticăloase propagande.

- Nu există nici obligație legală și nici justificare morală pentru care statul român să cumpere de la proprietari români o operă artistică românească, aflată pe teritoriul României.

Chiar dacă este posibil ca unii să se simtă iritați de opiniile mele, am să consider, în continuare, că povestea cumpărării „Cumințeniei Pământului” de către statul român este o afacere dubioasă, imorală, ilegală și împănată de manipulări abjecte. Domnule Cioloș, respectați legea și opriți odată această mizerie pseudo-politică, de fals patriotism și de interese meschine, girată de Guvernul pe care îl conduceți! Chiar dacă vi se pare că nu dați socoteală decât in fața celor care v-au pus şi vă mențn în funcție, vă asigur că nu veți putea scăpa de răspundere.”, e mesajul senatorului PSD.

Citește și: FINALUL VERII. ÎNCEPE CAMPANIA

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.