Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lider UDMR, propunere-surpriză cu privire la autonomia Ţinutului Secuiesc

udmr

UDMR este la un pas de a lua decizia oficială de ieşire de la guvernare. În acest context, unul dintre liderii UDMR din aşa-numitul Ţinut Secuiesc vine cu o serie de afirmaţii şi propuneri surprinzătoare, într-o scrisoare deschisă adresată Consiliului Permanent al Uniunii.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi membru în prezidiul UDMR, le propune colegilor din Uniunea să se concentreze pe contribuţia pe care o pot aduce la realizarea programul de modernizare a ţării propus de Klaus Iohannis. Mai mult, Borboly Csaba susţine că maghiarii din România nu sunt interesaţi de proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc, deci acesta nu poate fi o prioritate pentru UDMR.

"În momentul actual trebuie să ne axăm politica UDMR pe îmbunătăţirea cadrului legal existent privind drepturile minoritatilor naţionale şi nu are rost să pedalăm pe ceea ce nu are bază solidă în tratate internaţionale asumate de către România sau în Constituţie. Trebuie să revenim la „oile” noastre, adică să canalizăm energiile pe teme cum ar fi stabilizarea sistemului de învăţământ în limba maghiară sustenabil şi eficient prin legea învăţământului sau prin legea minorităţilor, respectiv înlăturarea barierelor încă existente privind folosirea limbilor minoritare în administraţie şi în justiţie.

Nu din plictiseală am scris in vara anului curent 15 pagini pe marginea disputelor despre autonomie, ci pentru a atrage atenţia mediului politic maghiar din Transilvania că maghiarimea este mai interesată de soluţiile oferite de politicieni la probleme cotidiene, cum ar fi fenomenul migraţiei, a modului de subzistenţă, decît de problematica autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

Având în vedere cele enumerate mai sus, în momentul politic actual, consider oportun ca UDMR să se angajeze public pentru susţinerea în Parlament a îndeplinirii programului de modernizare a ţării, al domnului preşedinte Klaus Johannis.

Nu de alta, dar am două fete şi peste 20-30 de ani, când voi avea nepoţi, nu aş vrea să fiu bunic prin Skype", scrie Borboly Csaba în scrisoarea deschisă publicată de contributors.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.