Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia se teme că soţul său a murit în închisoare: 'Astăzi am primit un mesaj foarte ciudat şi înfiorător'

Euronews
Svetlana Tihanovskaia

Lidera opoziţiei din Belarus, în Svetlana Tihanovskaia, a anunţat că a fost informată de o persoană necunoscută despre posibila moarte în închisoare a soţului său, Serghei, despre care nu mai are nicio veste din martie, relatează AFP, conform news.ro.

"Astăzi am primit un mesaj foarte ciudat şi înfiorător. O persoană necunoscută a scris că soţul meu, Serghei, a murit în închisoarea Jodino", a scris Svetlana Tihanovskaia pe Twitter luni seara, adăugând că nu există "nicio dovadă a acestei afirmaţii".

Serghei Tihanovski a fost condamnat în decembrie 2021 la 18 ani de închisoare pentru o serie de acuzaţii, printre care "organizarea de tulburări în masă" în această ţară aliată a Moscovei şi condusă cu o mână de fier de Aleksandr Lukaşenko din 1994.

Condamnarea lui este considerată în general ca o răzbunare politică împotriva unui bărbat care l-a provocat pe Aleksandr Lukaşenko înainte de alegerile prezidenţiale din 2020, ceea ce a declanşat o mişcare de protest majoră care a fost reprimată prin forţă. După ce a fost arestat soţul său, în mai 2020, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, Svetlana Tihanovskaia a candidat în locul acestuia şi a devenit principala figură a opoziţiei, fiind nevoită ulterior să plece în exil.

Potrivit Svetlanei Tihanovskaia, nu este pentru prima dată când circulă zvonuri privind moartea soţului ei, dar opozanta nu mai are veşti de la el din 9 martie, iar "avocaţii nu au voie să-l vadă".

"Nu am primit nicio scrisoare şi nu a existat nicio comunicare prin intermediul avocaţilor", a declarat ea pe Facebook. "Aceasta este încă o încercare a regimului de a exercita presiuni nu numai asupra deţinuţilor politici, care sunt privaţi de orice contact cu lumea exterioară şi deţinuţi în condiţii teribile, ci şi asupra rudelor lor, care sunt obligate să trăiască fără nicio informaţie", a scris Svetlana Tihanovskaia. "Îmi fac griji pentru Serghei în fiecare zi. Este foarte dificil să trăieşti când nu ştii dacă soţul tău este în viaţă sau nu", a adăugat ea.

Lider al opoziţiei în alegerile prezidenţiale contestate din 2020, Svetlana Tihanovskaia, ca mii de compatrioţi ai săi, a fost nevoită să plece în exil în faţa represiunii guvernamentale. În martie, ea a fost condamnată în lipsă la 15 ani de închisoare pentru o serie de acuzaţii, printre care "conspiraţie în vederea preluării puterii". Mulţi alţi opozanţi au primit sentinţe foarte grele în Belarus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.