Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lideri kurzi și irakieni cer public normalizarea relațiilor cu Israelul

parlament kurdistan

Peste 300 de irakieni, inclusiv şefi tribali, au pledat vineri seară pentru normalizarea dintre Irak şi Israel, primul astfel de apel lansat la o conferinţă în Kurdistanul autonom sponsorizată de o organizaţie americană, relatează sâmbătă France Presse preluat de agerpres.

Colocviul a fost organizat de think tank-ul newyorkez Centrul pentru comunicări de pace (CPC), angajat pe problema normalizării dintre Israel şi ţările arabe şi apropierea societăţilor civile.

Kurdistanul (nord), o regiune autonomă recunoscută de puterea centrală de la Bagdad, menţine relaţii cordiale cu statul Israel. În schimb la Bagdad, responsabili şi facţiuni politice irakiene pro-Iran se opun Israelului, iar Iranul, inamic al Israelului, se bucură de o influenţă puternică în Irakul vecin.

Aproximativ 300 de participanţi, suniţi şi şiiţi, adunaţi la Erbil, capitala Kurdistanului, au venit "din şase guvernorate - Bagdad, Mosul, Salaheddin, Al-Anbar, Diyala şi Babilon", a declarat fondatorul PCC, Joseph Braude, expert american de origine evreiască irakiană.

"Au fost de asemenea şefi tribali din aceste guvernorate, intelectuali, scriitori", a precizat Braude, contactat telefonic de AFP.

"Cerem integrarea noastră în acordurile Abraham. La fel cum aceste acorduri prevăd relaţii diplomatice între semnatari şi Israel, şi noi dorim relaţii normale cu Israelul", potrivit comunicatului de închidere, citit Sahar al-Tai, directoare de cercetare în Ministerul Culturii din Bagdad.

Sub egida Washingtonului, "Acordurile Abraham" au fost semnate în septembrie 2020 pentru a normaliza relaţiile dintre Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein. Au urmat Marocul şi Sudanul.

În ultimele decenii, mai mulţi lideri din Kurdistanul irakian s-au dus în Israel şi politicieni kurzi au cerut în mod deschis normalizarea cu această ţară.

În 2017, când kurzii irakieni şi-au organizat controversatul referendum de independenţă, unul dintre puţinii lor susţinători a fost Israelul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.