Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lider politic ucrainean, reținut de Serviciul de Securitate: 'Se pregătea pentru răsturnarea ordinii constituționale din Ucraina'

haszon.hu
razboi ucraina rusia ucraina tanc

Contraspionajul Serviciului de Securitate al Ucrainei l-a reținut pe unul dintre liderii partidului lui Viktor Medvedciuk, "Alegerea Ucrainei". Potrivit anchetei, acesta se pregătea pentru răsturnarea ordinii constituționale din Ucraina, coordonând acțiunile cu serviciile secrete rusești.

Anunțul a fost făcut de SBU pe rețelele de socializare.

„Atacatorul a dezvoltat conceptul de "autocrație populară ", care prevedea preluarea forțată a puterii, distrugerea sistemului financiar și economic și schimbarea frontierei de stat. Aceste idei au fost promovate prin intermediul unei rețele extinse de ONG-uri controlate”, se arată în comunicat.

În plus, s-a stabilit că, în 2014, atacatorul a apelat la administrația Putin pentru o primire personală: să "raporteze" despre pregătirea activităților subversive în Ucraina.

În timpul perchezițiilor efectuate la domiciliul făptașului, ofițerii de poliție au găsit documente și sigilii ale "organizațiilor publice"; simboluri interzise; o scrisoare din partea administrației Putin; echipament informatic, mijloace de comunicare și proiecte de acte cu dovezi ale unor acte criminale.

SBU nu a precizat identitatea persoanei reținute. De asemenea, nu s-a raportat unde și când a avut loc reținerea.

Reamintim că Medvedchuk a fost reținut pe 12 aprilie. Judecătoria districtului Lychakiv din Lviv a schimbat măsura de reținere în arest fără posibilitate de eliberare pe cauțiune. Înainte de aceasta, el se afla în arest la domiciliu și a fugit pe 27 februarie.

Cazul lui Medvedchuk

La 12 mai 2021, Medvedciuk a fost reținut sub suspiciunea de trădare și încălcare a legilor și obiceiurilor de război (articolele 111 și 438 din Codul penal) în cazul jafului resurselor naționale în Crimeea ocupată, divulgarea de secrete de stat și activități subversive împotriva Ucrainei.

În luna octombrie a aceluiași an, el a fost declarat din nou suspect de trădare de patrie și de complicitate la terorism în așa-numitul "caz al cărbunelui", pe care agențiile de aplicare a legii au început să îl documenteze în 2016.

Zelenski le-a oferit rușilor politicianul reținut, în schimbul unor prizonieri, oferă refuzată public de ruși.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.