Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii arabi se reunesc la Alger la primul lor summit din ultimii trei ani

liga araba

Liderii arabi se reunesc marţi, la Alger, la primul lor summit din ultimii trei ani, transmite AFP. Cea mai recentă întrunire la vârf a Ligii Arabe, organizaţie din care fac parte 22 de ţări, a avut loc la Tunis, în martie 2019, înaintea pandemiei de COVID-19.

Evenimentul este marcat de divergenţe privind apropierea unor state arabe de Israel şi conflictele din Siria şi Libia, potrivit Agerpres.

În ultimii ani, unitatea arabă în sprijinul palestinienilor şi împotriva Israelului s-a fisurat. În 2020, Emiratele Arabe Unite şi-au normalizat relaţiile cu statul evreu, cu care au încheiat după medierea SUA o serie de acorduri cunoscute ca "avraamice". Exemplul a fost urmat de Bahrain, Maroc şi Sudan. După alegerile de marţi din Israel, dreapta în frunte cu Benjamin Netanyahu - semnatarul acordurilor - ar putea reveni la putere.

Din cealaltă tabără, a susţinătorilor fără compromisuri ai cauzei palestiniene, face parte chiar gazda summitului, Algeria, care a mediat în octombrie un acord de reconciliere între facţiunile palestiniene rivale. Potrivit AFP, înţelegerea pare însă să aibă puţine şanse de concretizare.

Tensiunile între Algeria şi Maroc, ţări vecine cu un trecut comun de colonii franceze, dar situate pe poziţii opuse în privinţa Saharei Occidentale, s-au amplificat până la ruperea relaţiilor diplomatice, în august 2021. De la preluarea puterii de către preşedintele Abdelmadjid Tebboune, la sfârşitul lui 2019, diplomaţia algeriană este tot mai ofensivă, după decenii de imobilitate sub preşedinţia lui Abdelaziz Bouteflika, apreciază AFP.

Algerienii au făcut eforturi considerabile pentru organizarea summitului, care începe la ora locală 18.00 (17.00 GMT) şi se va încheia miercuri după-amiază. Străzile principale din Alger sunt pavoazate cu drapelele ţărilor arabe şi cu afişe care urează bun-venit "fraţilor arabi".

Pe ordinea de zi se află situaţiile din Siria, Libia şi Yemen. Este de aşteptat - consideră AFP - o serie de manevre diplomatice dificile pentru redactarea declaraţiei finale, care trebuie adoptată în unanimitate, fără a ofensa niciunul din actorii principali ai Ligii Arabe. Surse din cadrul organizaţiei afirmă că miniştrii de externe trebuie să ajungă la un compromis în special privind "amestecul" Turciei şi al Iranului în problemele arabe. Unele state membre doresc referire explicită la Ankara şi Teheran, iar altele se opun.

"Paradoxul acestui summit este că are loc sub eticheta de coordonare comună, în timp ce fiecare stat arab afişează o agendă şi obiective conform intereselor sale. Până la urmă, Liga Arabă este oglinda perfectă a politicii externe arabe", apreciază Hasni Abidi, director al Centrului de Studii şi Cercetări privind Lumea Arabă (CERMAM) din Geneva.

Deşi Algeria prezintă al 31-lea summit al Ligii drept o "reuniune", mai multe ţări membre, în special unele din Golful Persic, nu vor fi reprezentate la nivel de şefi de stat. Printre alţii, va lipsi de la Alger - oficial din motive de sănătate - prinţul Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite. Nu vor fi prezenţi nici liderii din Maroc, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein.

În schimb, AFP remarcă prezenţa emirului Qatarului, Tamim ben Hamad Al-Thani, a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas şi a omologilor săi tunisian şi egiptean, Kais Saied, respectiv Abdel Fattah al-Sissi.

Invitat de onoare va fi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a adresat o scrisoare summitului arab, în timp ce multe ţări din regiune sunt afectate economic de războiul din Ucraina. În mesaj, el afirmă că statele din Orientul Mijlociu şi nordul Africii, care au împreună aproape o jumătate de miliard de locuitori, joacă un rol tot mai importat în formarea unui "sistem de relaţii internaţionale multipolar". "Rusia este hotărâtă să îşi dezvolte cooperarea cu Liga Arabă şi cu toţi membrii acesteia, pentru a întări securitatea la nivel regional şi global", susţine liderul de la Kremlin în documentul făcut public de ambasada rusă la Alger.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.