Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii bulgari se întâlnesc după ce Rusia a început o operaţiune militară în Ucraina

Rumen Radev

Preşedintele Rumen Radev a avut joi dimineaţă o întâlnire cu premierul, cu alţi membri ai guvernului şi cu liderii serviciilor de securitate, după ce Rusia a început o operaţiune militară în Ucraina. La ieşirea de la întâlnire, preşedintele a declarat că agresiunea împotriva Ucrainei este inadmisibilă şi că nu există o ameninţare imediată pentru Bulgaria, dar că există o serie de riscuri.

Iată ce a spus preşedintele:

"Am evaluat informaţiile de la toate serviciile şi în acest moment nu există o ameninţare militară directă pentru securitatea bulgară, dar există o serie de ameninţări.

"O operaţiune convenţională la scară largă a Federaţiei Ruse este în curs de desfăşurare, cu toate forţele şi mijloacele posibile, împotriva infrastructurii critice şi a instalaţiilor militare cheie din întreaga Ucraină. Acest lucru este inadmisibil. Să ai bombardiere şi rachete strategice care zboară în Europa în secolul XXI, atacuri aeriene şi pe mare împotriva unui stat suveran este absolut inadmisibil.

"Guvernul continuă să evalueze riscurile pentru comunicaţiile aeriene şi maritime, pentru rutele energetice şi pentru întregul sistem de aprovizionare care este important pentru bulgari. Aceste analize vor continua şi astăzi şi mâine, pentru a lua în considerare toate opţiunile şi pentru a ne asigura că aprovizionarea cu energie, gaze, petrol, alimente şi produse de primă necesitate rămâne neperturbată. Se caută rute de aprovizionare şi furnizori alternativi. Se iau măsuri pentru a asigura securitatea cibernetică a Bulgariei".

El a mai declarat că Bulgaria îşi va proteja în mod activ securitatea în cadrul NATO şi al sistemului de apărare naţională şi colectivă. El a spus că sunt în curs de desfăşurare consultări cu NATO.

Toţi solicitanţii de azil din Ucraina sunt bineveniţi în Bulgaria

Şeful statului a declarat că toţi bulgarii din Ucraina şi toţi ceilalţi ucraineni care cer azil sunt bineveniţi în Bulgaria. "Această ţară este deschisă pentru ei şi vom face tot ceea ce este necesar pentru a-i aduce în siguranţă în Bulgaria şi pentru a le oferi asistenţa de care au nevoie".

Potrivit preşedintelui, peste 4.000 de persoane au cerut deja să vină în Bulgaria.

Premierul Kiril Petkov a declarat că instituţiile statului bulgar sunt unite şi că prioritatea absolută acum este organizarea repatrierii bulgarilor din Ucraina. "Împreună cu Ministerul Transporturilor, organizăm transportul pe uscat şi acceptarea a 4.000 de persoane din Ucraina. Împreună cu Ministerul Turismului, facem demersuri pentru utilizarea facilităţilor şi hotelurilor din Bulgaria [pentru a găzdui aceste persoane]. Colaborăm cu Ministerul de Interne şi cu Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională pentru a asigura procesarea rapidă a datelor personale ale acestor persoane, astfel încât să le putem găzdui aici. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că această situaţie nu afectează viaţa gospodăriilor bulgare", a declarat premierul.

"Permiteţi-mi să spun clar: condamnăm acţiunile Federaţiei Ruse. Bulgaria va fi un partener care vorbeşte pe aceeaşi voce cu UE şi NATO", a declarat Petkov.

La reuniune au participat, de asemenea, preşedintele Adunării Naţionale, Nikola Mincev, ministrul Apărării, Stefan Ianev, ministrul Afacerilor Externe, Teodora Genceovska, viceprim-ministrul şi ministrul Finanţelor, Assen Vassilev, ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor, Nikolai Sabev, şeful Apărării, amiralul Emil Eftimov, directorul Serviciului de Informaţii al Apărării, generalul de brigadă Venelin Venev şi şeful Agenţiei de Stat pentru Informaţii, Antoan Gecev, potrivit Agerpres.ro.

Ambasadorii bulgari din Polonia, Moldova şi România, trimişi la graniţă pentru a ajuta

Ministerul de Externe de la Sofia a precizat că ministrul de externe Genceovska a ordonat ambasadorilor bulgari din Polonia, Republica Moldova şi România să meargă la graniţă şi să ofere orice asistenţă necesară bulgarilor care fug din Ucraina.

Iată ce a scris ministrul Apărării, Stefan Ianev, într-o postare pe Facebook:

"Intervenţia militară în Ucraina de către Federaţia Rusă este inadmisibilă. Acţiunile autorităţilor ruse continuă politica de ignorare a dreptului internaţional şi au potenţialul de a provoca consecinţe catastrofale şi pierderea multor vieţi omeneşti. Sistemul de relaţii internaţionale ar trebui să genereze pace, stabilitate şi prosperitate. Dacă mecanismele disponibile nu funcţionează pentru a realiza acest lucru, ar trebui căutate modalităţi de a perfecţiona aceste mecanisme - dar acest lucru ar trebui realizat prin diplomaţie şi dialog şi nu prin război".

Bulgaria este pregătită pentru creşterea traficului aerian

Ministerul bulgar al Transporturilor a declarat că Autoritatea de Control al Traficului Aerian este pregătită să gestioneze traficul crescut în spaţiul aerian bulgar ca urmare a începerii unei operaţiuni militare ruseşti în Ucraina.

Ministerul se aşteaptă ca traficul aerian să crească cu 40 de procente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.