Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii chinez şi japonez promit să dezvolte relaţiile între Tokyo şi Beijing

Newsweek
Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping şi premierul japonez Fumio Kishida au susţinut joi că este important ca relaţiile dintre Tokyo şi Beijing să fie menţinute într-o direcţie pozitivă, în contextul în care cei doi lideri au marcat 50 de ani de la normalizarea relaţiilor diplomatice dintre ţările lor, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-o discuţie telefonică, şeful statului chinez i-a transmis lui Fumio Kishida că acordă o ''mare importanţă'' dezvoltării relaţiilor între China şi Japonia şi că doreşte să lucreze cu şeful executivului japonez pentru a consolida aceste relaţii.

Într-un mesaj citit la o recepţie organizată la Tokyo, Kishida a spus că relaţiile sino-japoneze întâmpină ''multe probleme şi provocări acum''.

''Japonia şi China împart o mare responsabilitate pentru a realiza pacea şi prosperitatea în regiune şi în lume'', a declarat premierul japonez în mesajul adresat liderului chinez.

Relaţiile dintre Beijing şi Tokyo au fost mult timp tensionate din cauza unor insule disputate, a influenţei regionale şi a ocupării unor părţi din China de către Japonia în timpul războiului în secolul trecut.

Tensiunile au sporit în luna august după o vizită a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, când China a efectuat manevre militare în care a lansat rachete în apropierea insulei Taiwan şi în zona economică exclusivă a Japoniei.

La recepţia de la Tokyo, fostul premier japonez Yasuo Fukuda a apreciat că este timpul să fie reamintit spiritul din spatele normalizării relaţiilor bilaterale, din urmă cu jumătate de secol.

''Cred că ceea ce am decis în urmă cu 50 de ani este că Japonia şi China nu luptă una contra celeilalte şi că noi cooperăm unii cu alţii pentru a construi relaţii de pace şi stabilitate'', a spus Fukuda în faţa celor aproximativ 850 de oameni de afaceri şi politicieni prezenţi la recepţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.